A / B / C / Č / Ć / D / / Đ / E / F / G / H / I / J / K / L / M / N / O / P / Q / R / S / Š / T / U / V / W / X / Y / Z / Ž /

Mersiha Drinjaković

Mersiha Drinjaković

Title

Mersiha Drinjaković

Novinarka i izvršna urednica u magazinu Gracija. Završila je studij žurnalistike na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a tokom rada prošla je kroz različite edukacije u SAD-u, Maleziji, Njemačkoj i Francuskoj. Članica je Udruženja medija Jugoistočne Evrope i Udruženja BH novinari. Novinarstvom se bavi 20 godina. Iza nje su brojne priče objavljivane u dnevnim novinama, a proteklih 15 godina radi u magazinu Gracija, te su pisanje o različitim temama, gender pitanjima, pravima djece, žena, manjina, društveno-angažiranim oblastima, te biranje najboljih sadržaja i pakovanje na stranice magazina, osvrt njenog novinarskog angažmana u Graciji.

Dobitnica je Specijalnog priznanja UNICEF-a za novinarski doprinos informiranju, zaštiti i promociji prava djeteta u Bosni i Hercegovini za 2015., te dobitnica novinarske nagrade UN Women 2017 za najbolji tekst na temu rodno zasnovanog nasilja u kategoriji printanih medija. U 2017. uručena joj je i zahvalnica Helsinškog odbora BiH na Konkursu za najbolju medijsku priču/reportažu koja promoviše LGBT prava i kulturu. U 2018. je, kao saradnica portala Analiziraj.ba, nagrađena priznanjem UN BiH za novinarski doprinos informisanju o ciljevima održivog razvoja u BiH.  Mersiha je rođena u Foči 1978., a živi i radi u Sarajevu.

Mersiha Drinjaković

Objavljeni tekstovi na MC_online: