Najbolji načini za provjeru lažnih fotografija na mobitelu

Najbolji načini za provjeru lažnih fotografija na mobitelu

Najbolji načini za provjeru lažnih fotografija na mobitelu

Dok se lažne fotografije šire internetom uz pomoć društvenih mreža, novinari bi trebali da provjere njihovu vjerodostojnost prije nego im povjeruju ili ih objave.

foto: pixabay

U vrijeme kada dezinformacije i lažne vijesti predstavljaju opasnost po kvalitetno novinarstvo i ispravno informisanje javnosti, još je važnije da novinari provjere vjerodostojnost riječi i fotografija na koje nailaze na internetu.

Za provjeru vjerodostojnosti fotografija postoji nekoliko aplikacija za mobilne uređaje koji mogu pomoći novinarima da brzo utvrde da li je neki sadržaj modifikovan ili lažan, što je posebno važno u situacijama kada nemaju dovoljno vremena za donošenje odluka.

TinEye

Besplatni alat za obrnutu pretragu fotografija, pretražujući po fotografiji dovodi do sajtova na kojima se nalazi slična, ranije objavljena i prikazuje najviše promijenjene, najstarije i najnovije verzije te fotografije. Aplikacija se koristi online tako što se fotografija ranije spašena na mobitel ili putem URL-a učita na stranicu www.tineye.com i u rezultatima pretrage provjere razlike.

Google Reverse Image Search

Kroz poznati alat obrnute pretrage fotografija, najbolje je tražiti informacije o tome kada je fotografija prvi put objavljena i detalje iz opisa, što je važno za utvrđivanje kredibiliteta izvora. Obrnuta pretraga fotografija koristi se kroz sajt www.images.google.com

Fake Image Detector & Veracity

Poput obrnute pretrage fotografija kroz Google Images i TinEye, Fake Image Detector je odličan način za pretragu lažnih fotografija. Verzija za iOS je aplikacija Veracity – Reverse Image Search.

Vodič za provjeru vjerodostojnosti fotografija koji je napravio FirstDraftNews i koji je namijenjen novinarima, savjetuje da postavite sebi neka od sljedećih pitanja:

Kada je fotografija prvi put korištena? Koji je kontekst u kojem je prvi put korištena? Šta ljudi nose na sebi? Da li njihova odjeća odgovara stilu koji se nosi u državi u kojoj je navodno napravljena? Kakvo je vrijeme na fotografiji? Pogledajte saobraćajne znakove, natpise na prodavnicama ili bilborde – da li jezik odgovara onome na što se fotografija navodno odnosi? Tražite nekonzistentno osvjetljenje na fotografiji. Da li su objekti koji su blizu jedni drugima drugačije osvijetljeni? Tražite neregularne krajeve objekata ili ljudi, tu se obično vide nedostaci loše manipulisane fotografije. Provjerite više puta prije nego objavite na društvenim mrežama. Upozorite druge koji postavljaju nešto što je netačno ili lažno.