Pet alata za kreativne infografike

Pet alata za kreativne infografike

Pet alata za kreativne infografike

Kreiranje infografika nije jednostavno, ali za one koji žele da ih prave i tako obogate svoje članke ili objave na društvenim mrežama, postoji nekoliko jednostavnih alata koji u tome mogu pomoći. Međunarodna mreža novinara preporučuje pet alata koje mogu koristiti i oni sa skromnim prethodnim iskustvom.

Powtoon je online alat za izradu animiranih infografika koji može da posluži u kreiranju videa. Jednostavna je za korištenje i moguće je videu dodati naslov, muziku, glas i izabrati likove i pozadinu.

Besplatni alat Google Charts nudi opcije za pravljenje interaktivnih grafika, poput prikazivanja statistika, mapa i različitih grafikona.

Piktochart je alat za grafički prikaz podataka ili priče i s njim možete, uz kombinaciju mnoštva ikona, oblika, pripremljenih pozadina i fontova da napravite odlične grafike za društvene mreže ili za članak.

Visme je odličan za kreiranje vizualnih postova za društvene mreže i ima opcije za različite formate.

Animaker je alat za izradu infografskih videa kroz koji možete da prikažete različite animirane likove i prilagođava se formatima za različite društvene mreže.

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.