Projekat Trusting News: Kako osigurati povjerenje publike

Projekat Trusting News: Kako osigurati povjerenje publike

Projekat Trusting News: Kako osigurati povjerenje publike

Projekat Trusting News za cilj ima otkrivanje načina na koje medijske kuće mogu steći i zadržati povjerenje korisnika kroz niz eksperimenata u online sferi i na društvenim mrežama.

Kako se, u eri lažnih vijesti i rastućeg nepovjerenja u medije, mogu izdvojiti novinari i mediji dostojni povjerenja? Kako korisnici biraju kome da vjeruju i na koji način članovi određene zajednice (prijatelji, porodica, radne kolege i slično) utječu na razvoj tog povjerenja? To su neka od pitanja na koja pokušava odgovoriti projekat Trusting News, pokrenut početkom 2016. godine, a u kojem danas učestvuje oko 30 američkih novinskih redakcija.

Projekat se sastoji od niza eksperimenata sa sadržajem na društvenim mrežama i online prezentacijama, kreiranim kao rezultat ispitivanja provedenog putem više od osam hiljada anketa i 80 intervjua i analize stotina Facebook postova, na osnovu čega su autori kreirali smjernice o tome koje strategije kod korisnika izazivaju (ne)povjerenje.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da najbolje kreirani postovi, koje korisnici ocjenjuju kao vrijedne pažnje i povjerenja, poštuju vezu koja je već kreirana između organizacije i korisnika, transparentno pristupaju korisnicima i otvoreni su za komunikaciju, te im daju priče na koje se osjećaju pozvanim da reaguju i koje zvuče kao da su ih napisali stvarni ljudi. 

Postignuća redakcija koje učestvuju u eksperimentalnim aktivnostima projekta i zaključke istraživanja moguće je pratiti na blogu projekta, a web sajt nudi i besplatno preuzimanje materijala pomoću kojih je moguće potaknuti razgovor o tim pitanjima unutar bilo koje redakcije.