Priručnik za novinare: Izbori – Velika šansa i još veća zamka

Priručnik za novinare: Izbori – Velika šansa i još veća zamka

Priručnik za novinare: Izbori – Velika šansa i još veća zamka

Mediacentar Sarajevo objavljuje priručnik o medijskom izvještavanju o izborima, autora Nenada Pejića.  

Izbori su interakcija između medija, stranaka i glasača. Svaki su, isto tako, mješavina pravila i stvarnosti, događaja koji se mogu predvidjeti i iznenađenja. To je uvijek zlatno vrijeme za svaki medij, puno velikih i malih prilika, kao i velikih i malih zamki.

U postkonfliktnim društvima, sa još nerazvijenom demokracijom, te su prilike i zamke još i veće. Veći je rizik da se izgubi povjerenje korisnika medija, ali i veća dobit ako izvještavanje o izborima postane primjer profesionalnog novinarskog rada. Medij bi strogo morao poštovati četiri osnovna principa: govoriti istinu, biti odgovoran, neovisan i nepristrasan, te moralan. 

Ključ uspjeha nije samo u profesionalnim načelima nego još više u njihovoj primjeni jer je na Balkanu uobičajeno da se usvajaju zakoni prema evropskim standardima, ali da u praksi dominiraju balkanski standardi.

Kvalitetna priprema i treninzi unutar redakcija prije izbora preduvjet su poštivanja profesionalnih principa. Najčešći protivnici profesionalnog novinarstva su političke strukture, a njihovi najbolji branitelji su javnost i profesija. 

Novinari i urednici moraju znati da je njihova uloga u izbornom procesu ključna. Njihov profesionalni rad podržava demokraciju, sve drugo gura društvo dalje od nje. Konačno, svrha izbora nije izabrati vladu, nego izabrati vladu koja je sposobna da rješava probleme koje država ima.

Lokalni izbori 2020 u Bosni i Hercegovini će biti održani 16. novembra. Medijsko izvještavanje o tom procesu ključno je u informisanju građana, a profesionalni pristup predstavljanju kandidata i propitivanju političkih prilika u državi, i posebno na lokalnom nivou, ključni su faktori u donošenju kvalitetnih odluka pri glasanju. 

Priručnik je dostupan ovdje

---
Online promocija priručnika i diskusija sa autorom biće održana putem Zooma 4. novembra 2020. u 12:00. Učešće je moguće uz registraciju na ovom linku, a događaj će uživo biti moguće pratiti i na Facebook i YouTube kanalima Mediacentra Sarajevo. 

Objavu ove publikacije je podržala Vlada UK kroz projekt “Promoviranje medijske i informacijske pismenosti i jačanje nezavisnih medija na Zapadnom Balkanu“ koji implementiraju Albany Associates i Mediacentar Sarajevo. Stavovi izneseni u ovoj publikaciji ne odražavaju nužno i stavove Vlade UK

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.