Publikacija: Medijska regulatorna tijela i govor mržnje u zemljama regiona

Publikacija: Medijska regulatorna tijela i govor mržnje u zemljama regiona

Publikacija: Medijska regulatorna tijela i govor mržnje u zemljama regiona

Govor mržnje i rad regulatornih agencija u Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji i Kosovu.

foto: publikacija

Publikacija „Medijska regulatorna tijela i govor mržnje“ u fokusu ima govor mržnje u javnom diskursu, slučajeve govora mržnje u zemljama regiona, i preporuke za aktivnosti regulatornih agencija u toj oblasti poput sankcija protiv pružatelja medijskih usluga.

„Ovom publikacijom želi se pridonijeti širem razumijevanju pojma govora mržnje, ponuditi polazna osnova za pripremu preporuka i mehanizama za borbu protiv takvog govora, te u tom smjeru omogućiti daljnje napore i inicijative", naveli su iz hrvatske Agencije za elektroničke medije.

U dijelu o Bosni i Hercegovini, autorica iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Asja Rokša-Zubčević, koja rukovodi sektorom za audiovizuelne usluge i međunarodnu saradnju u emitovanju, navela je brojne primjere kršenja pravila vezano za govor mržnje, kao i sankcije koje je poduzeo RAK između 1998. i 2016. godine.

Publikacija je nastala u okviru zajedničkog projekta Europske unije i Vijeća Europe, u kojem su sudjelovali predstavnici regulatornih agencija iz regije.

Medijska pismenost identificirana je kao sve važnije područje angažiranja regulatornih tijela i njihovog doprinosa podizanju svijesti i razumijevanja medijskih standarda, uključujući i one koji se odnose na govor mržnje.

Publikaciju možete preuzeti ovdje.