Uokvirivanje infodemije: Uloga i funkcija vizuala u uokvirivanju dezinformacija o koroni

Uokvirianje infodemije: Uloga i funkcija vizuala u okvirivanju dezinformacija o koroni

Uokvirivanje infodemije: Uloga i funkcija vizuala u uokvirivanju dezinformacija o koroni

Novosadska novinarska škola obavila je istraživanje o ulozi vizuala u dezinformacijama o korona virusu, registrovanim u medijima i na društvenim mrežama u Srbiji.

Istraživanje realizovano na uzorku od 63 dezinformacije koje je od 31. januara do 15. decembra 2020. godine identifikovao i dekonstruisao istraživački tim Fake News Tragača. pokušava odgovoriti na tri pitanja: koji okviri se najčešće identifikuju u dezinformacijama o korona virusu, na koji način vizuali učestvuju u konstituisanju identifikovanih okvira i koje funkcije vizuali imaju u dezinformacijama o korona virusu?

Rezultati pokazuju da su najčešće registrovani okviri u analiziranim dezinformacijama okvir nadležne institucije, virulentnost i medicinska efikasnost, koji tematski pokrivaju najznačajnija pitanja u krizi izazvanoj korona virusom – akcije vlada, nadležnih institucija i njihovih predstavnika, način nastanka i upravljanja epidemijom, te odgovor sistema koji obezbjeđuje zdravstvenu zaštitu. 

Publikacija je nastala u okviru projekta Promoting Media Literacy and Strengthening Independent Media in the Western Balkans koji realizuju Novosadska novinarska škola, Albany Associates i Mediacentar Sarajevo sa drugim partnerskim organizacijama iz regiona.

Publikaciju možete preuzeti ovdje.

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.