12 osoba ubijeno u pucnjavi u redakciji satiričnog lista

12 osoba ubijeno u pucnjavi u redakciji satiričnog lista

12 osoba ubijeno u pucnjavi u redakciji satiričnog lista

Pucnjava se dogodila u redakciji francuskih novina Charlie Hebdo.

Foto: Twitter/BBC Breaking News

Dvanaest osoba, od kojih su dva policajca i deset novinara, ubijeni su u pucnjavi koja se desila u redakciji satiričnog magazina Charlie Hebdo u srijedu 7.1.2015. Prema izjavama svjedoka, napad na redakciju su izvršile dvije naoružane osobe sa crnim maskama.

Francuski predsjednik Francois Hollande, koji se obratio medijima ispred redakcije napadnutog lista, kazao je kako je riječ o terorističkom napadu kao i to da se radi o napadu na slobodu govora. 
 
Redakcija ovog sedmičnika već ranije je bila meta napada zapaljivom bombom, kada su 2011. godine objavili karikaturu koja prikazuje poslanika Muhammeda. 
 
Razvoj događaja možete pratiti uživo na stranici Guardiana i na Twitteru pod hashtagom #CharlieHebdo. Korisnici ove mreže u znak solidarnosti su kreirali i hashtag #JeSuisCharlie, putem kojega je, kako prenosi Guardian, do sada poslano više od 70.000 tweetova.
 
 
15:25
Prema posljednjim informacijama, u pucnjavi su učestvovale tri osobe za kojima se i dalje traga. Među ubijenim novinarima nalazio se i urednik i karikaturist sedmičnika Charlie Hebdo, Stephane Charbonnier kao i karikaturisti Cabu, Georges Wolinski i Bernard Verlhac, poznat kao Tignous.