Poziv medijima na neobjavljivanje uznemirujućih snimaka ubistava

Poziv medijima na neobjavljivanje uznemirujućih snimaka ubistva

Poziv medijima na neobjavljivanje uznemirujućih snimaka ubistava

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari uputio je saopćenje povodom ubistva novinara u Parizu kao i poziv medijima na neobjavljivanje uznemirujućih snimaka ubistva. Saopćenje prenosimo u cjelosti.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari izražava zaprepaštenost i zgroženost nad brutalnim upadom terorista u redakciju satiričnog lista Charli Hebdo u Parizu i ubistvo najmanje 12 osoba, među kojima su novinari i karikaturisti tog lista.
 
Teroristički atak na redakciju i ubistvo novinara predstavljaju surov i nezapamćen primjer obračuna sa jednim medijem, u stoljećima dugoj tradiciji objavljivanja informacija i satiričnih medijskih sadržaja. Taj čin zaslužuje svaku osudu i adekvatnu reakciju novinara i medija širom svijeta, pred koje ubistva u Parizu stavljaju nove, radikalne prijetnje slobodi novinarske profesije i sigurnosti novinara.
 
BH novinari pozivaju medijsku zajednica Evrope i cijelog svijeta, novinarske i medijske asocijacije, uključujući i Evropsku Federaciju novinara (EFJ) i Međunarodnu federaciju novinara (IFJ) da najoštrije reagiraju na ubistvo novinara, te da pokrenu sve mehanizme zaštite medijskih sloboda. Upravni odbor BH novinara izražava najdublju sućut porodicama ubijenih u Parizu.
 
Istovremeno, BH novinari pozivaju urednike svih medija u BiH da ne objavljuju uznemirujuće snimke ubistava, te da o ovom cijelom događaju izvještavaju etično, obazrivo i sa punim saosjećanjem prema žrtvama i njihovim porodicama.