Al Jazeera English planira preseliti centar za emitovanje iz Londona u Dohu

Al Jazeera English planira preseliti centar za emitovanje iz Londona u Dohu

Al Jazeera English planira preseliti centar za emitovanje iz Londona u Dohu

Premještanje centra za emitovanje bi moglo dovesti do gubitka desetina radnih mjesta.

foto: Pixabay / neboder Shard

Al Jazeera English (AJE) planira zatvoriti svoj centar za uživo emitovanje iz nebodera Shard u Londonu i preseliti programe u Dohu, glavni grad Katara, piše Guaridan, čime bi, kako dodaju, desetine britanskih dopisnika i novinarskih ekipa moglo ostati bez posla.

Giles Trendle, izvršni direktor engleskog servisa Al Jazeera, kazao je u emailu upućenom zaposlenima da Al Jazeera “traži restrukturisanje koje uključuje premještanje AJE programa u Dohu”, što bi značilo da će biti premještene vijesti proizvedene iz Londona u terminu između 19 i 23 sata i program The Stream proizveden iz Washingtona.

Osoblje AJE koje proizvodi uživo program dobilo bi “priliku da se preseli u Dohu”, naveo je Trendle.

Osoblje u kancelariji u Londonu dobilo je povećanje plata za 9 posto krajem 2022. godine, nakon što su zaprijetili štrajkom neposredno prije nego što je Katar bio domaćin Svjetskog prvenstva, podsjeća Guardian. Dodaju da je Nacionalni sindikat novinara podržao 40 engleskih novinara Al Jazeere zbog štrajka u septembru, a oko 30 članova tehničkog osoblja koje radi na kanalu predstavljao je sindikat Bectu.

Glasnogovornik Bectua rekao je da je sindikatu rečeno o “ekstremno razočaravajućem” planu, ali da nemaju više informacija.

“Sindikat traži više detalja o prijedlozima, uključujući i koja su radna mjesta predviđena za otpuštanje i kako je ta cifra postignuta, te će se sastati s kompanijom u ponedjeljak”, dodali su.

Smatra se da je gotovo 40 radnih mjesta ugroženo. Očekuje se da će se emisije u formi talk-showa i dokumentarni filmovi nastaviti producirati u Londonu kada se emitovanje vijesti uživo premjesti.

Prvobitna vizija Al Jazeere English, osnovane prije 17 godina, bila je da ima globalnu mrežu koja proizvodi vijesti uživo iz baza u Kuala Lumpuru, Washingtonu, Londonu i Dohi. Malezijski i američki centri su već zatvoreni, a najnoviji potez će centralizovati operacije mreže u Kataru.

Ne očekuje se da će zatvaranje centra za emitovanje uživo uticati na dopisnike i snimateljsku ekipu iz Velike Britanije, koji izvještavaju o vijestima iz Britanije, a redakcija u Shardu će ostati otvorena, piše Guardian, dodajući da Al Jazeera i Trendle nisu još odgovorili na njihov zahtjev za komentar.

Stotine medijskih radnika u Velikoj Britaniji prošle godine je otpušteno sa radnih mjesta. BBC World je svojom odlukom takođe uticao da stotine radnih mjesta budu ukinuta kada je najavio velike rezove, prestajući da proizvodi radio programe na deset jezika, uključujući kineski, arapski i hindi.

U novembru je više od 50 radnih mjesta u redakciji Independenta bilo izloženo riziku od otpuštanja, a kao razlog je bio naveden pad tržišta digitalnog oglašavanja i pogoršanje ekonomskih uslova.

U februaru DC Thomas, izdavač Beano i škotskih novina uključujući Press and Journal i Courier, najavio je planove da će otpustiti skoro petinu svoje radne snage i zatvoriti oko 40 časopisa u sklopu “digitalnog resetovanja”.

Izvor: Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.