Al Jazeera stiže u SAD

Al Jazeera stiže u SAD

U utorak, 20.8. 2013. prenosom vijesti, dokumentaraca i tematskih emisija, počinje sa radom dugo najavljivana Al Jazeera America

Foto: AJA

Iz Al Jazeere najavljuju da će program biti emitovan 14 sati a da će sadržaj biti objektivan, zasnovan na činjenicama i sa mnogo manje reklama no što je inače praksa. Paul Eedle sa Al Jazeere English pomogao je pri realizaciji AJA i ističe kako vjeruju da je njihova novinarska misija da ponude nešto novo Americi. 
 
Al Jazeera America će nakon lansiranja imati najveće kapacitete za prikupljanje vijesti u Americi, sa 12 ureda širom zemlje, tri centra za emitovanje i sjedištem u New York, te timom od 900 novinara i drugog osoblja.
 
Planovi za pokretanje američkog programa ove popularne televizijske kuće počeli su kupovinom stanice Current TV, medijskog poduhvata Al Gore-a, u januaru 2013, osiguravajući doseg od 40 miliona domaćinstava. Medijski analitičari smatraju da će biti zanimljivo pratiti uspjeh ove TV kuće koja, prema nekima, u SAD-u ima reputaciju anti-američke agende. 
 
Izvor: AJA, NYT