Al Jazeera ukida 500 radnih mjesta

Al Jazeera ukida 500 radnih mjesta

Al Jazeera ukida 500 radnih mjesta

Televizijska mreža Al Jazeera najavila je ukidanje 500 radnih mjesta u svojim poslovnicama širom svijeta od čega će najviše radnika biti otpušteno u Kataru, gdje se nalazi sjedište te grupacije.

Promjene koje se dešavaju na globalnoj medijskoj sceni koje mnoge medijske organizacije prisiljavaju na smanjenje budžeta i broja uposlenih, uticale su i na Al Jazeeru koja je najavila da će ukinuti 500 radnih mjesta što je oko 10 posto od ukupno 4.500 uposlenika.

“Kao što znate, druge vodeće medijske organizacije širom svijeta, također su prinuđene da redefinišu svoje biznis modele što se negativno odražava na uposlenike. Al Jazeera nije izuzetak“, napisao je generalni direktor Al Jazeere, Mostefa Souag, u mailu kojeg je poslao uposlenicima.

Stanje na medijskom tržištu bio je povod za još jednu nedavnu odluku te medijske kuće, kada je odlučeno da će kanal u SAD-u, Al Jazeera America prestati sa radom, nakon nešto manje od tri godine emitovanja.

Al Jazeera je posljednja u nizu institucija koje se financiraju iz državnog budžeta Katara, a koje su morale smanjiti broj svojih uposlenika kao vladinu reakciju na pad cijene nafte.

Televizijska mreža Al Jazeera počela je sa radom 1996. godine i danas ima nekoliko kanala i preko 70 redakcija koje se nalaze širom svijeta.

Izvor: Al Jazeera, CNN