Albanska vlada odustala od rekriminalizacije klevete

Albanska vlada odustala od rekriminalizacije klevete

Albanska vlada odustala od rekriminalizacije klevete

Albanska vlada odustala je od pokušaja ponovne kriminalizacije klevete nakon brojnih kritika koje su posljednih dana uputile novinarske organizacije i OSCE.
 
 
Neprijateljske reakcije medijske zajednice, kao i pritisak međunarodnih tijela, doveli su do toga da je albanska vlada odbacila nacrt amandmana koji je predviđao rekriminalizaciju i povratak zatvorske kazne u slučajevima klevete protiv visokih dužnosnika. Novinari su optužili premijera ove zemlje, Edija Ramu, da je ovakav korak poduzeo kako bi ušutkao medije.
 
Dunja Mijatović, predstavnica OSCE-a za slobodu medija, pozvala je albanski parlament da ne prihvati zakon koji legalizuje zatvaranje novinara kao kaznu za klevetu protiv javnih ličnosti. „Kriminalne sankcije za klevetu ili uvredu su pretjerane i nesrazmjerne. One bi trebale biti zamijenjene prikladnijim i efektnijim civilnim i administrativno-pravnim lijekovima“, smatra Mijatović.
 
 
Nakon negativne reakcije novinara, premijer Rama oglasio se na Facebooku, nastojeći ublažiti nezadovoljstvo medija, gdje je izjavio kako predložene zakonske promjene nemaju ništa sa rekriminalizacijom uvrede ili klevete, te je nastalu situaciju nazvao „velikim nesporazumom“. „Kleveta bi trebala biti kazneno djelo za političare koji su plaćeni od poreza građana“, napisao je albanski premijer. Također, Ermonela Felaj, iz albanskog ministarstva za odnose sa parlamentom, potvrdila je medijima da će vlada odbaciti nacrt amandmana, te drugačije formulisati sporni član.
 
Novi zakonski prijedlozi predviđali su promjenu člana 238 Krivičnog zakona, i kaznu do tri godine zatvora za svakoga za koga se ustanovi da je kriv po osnovi klevete visokih ili izabranih dužnosnika. Prethodni premijer Albanije, Sali Berisha, ukinuo je 2012. dio Krivičnog zakona koji je klevetu tretirao kao zločin.
 
Izvor: BIRN, OSCE