Američke televizije prekinule obraćanje Donalda Trumpa

Američke televizije prekinule obraćanje Donalnda Trumpa

Američke televizije prekinule obraćanje Donalda Trumpa

Trump je prekinut zbog toga što u svom obraćanju nije iznio dokaze o izbornim prevarama i ilegalnim glasovima koje je spomenuo.

foto: screenshot msnbc/twitter

Tokom jučerašnje konferencije za novinare, američke televizije ABC, CBS i NBC prekinule su obraćanje aktuelnog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Donalda Trumpa, iz Bijele kuće u kojem nije ponudio dokaze za svoje optužbe u vezi sa navodnim prevarama na izborima i proglašenju njegove pobjede, piše New York Times.

Trump je u svom obraćanju rekao da ukoliko bi se prebrojali legalni glasovi, on bi sigurno pobijedio na izborima, te da bi bio prevaren ukoliko bi se izbrojali ilegalni glasovi, kao i oni koji su kasno pristigli. Dodao je i da su u izborni proces umiješani veliki mediji i velike kampanje koje su povezane sa protivničkom, Demokratskom partijom.

"Moramo ovdje prekinuti, jer je predsjednik dao brojne lažne izjave, uključujući mišljenje da je bilo prevarantskog glasanja", rekao je voditelj NBC Nightly Newsa, Lester Holt, i dodao da "nema dokaza o tome".

New York Times piše da su ABC, CBS i NBC prekinule Trumpovo obraćanje kako bi provjerili njegove neistine, a NBC je obraćanje Trumpa prekinulo već u 35 sekundi.

Voditelj ABCa David Muir je nakon prekida Trumpovog obraćanja svojim gledaocima saopštio da se trebaju provjeriti činjenice, dok je dopisnica CBS-a Nancy Cordes provela 90 sekundi označavajući nekoliko neutemeljenih Trumpovih izjava, piše New York Times.

Iako su CNN i Fow News nastavili live prenos obraćanja Trumpa, New York Times piše da je na CNN-u bio ispisan natpis o tome da Trump bez ikakvih dokaza tvrdi da je prevaren, dok je na Fox Newsu pisalo “Trump: ‘Pokušavaju ukrasti izbore’”.

Glavni dopisnik Fox Newsa iz Bijele kuće, John Roberts, je rekao gledateljima da ne postoje dokazi koji potvrđuju neutemeljene Trumpove tvrdnje o prevari na izborima, piše New York Times.

ABC News navodi da je i Trumpov “medijski saveznik” New York Post napisao da je Trump iznio neutemeljene tvrdnje o prevarama na izborima tokom svog obraćanja u Bijeloj kući.

Na Trumpove izjave o ranom proglašenju pobjede na američkim predsjedničkim izborima 2020. reagovale su i društvene mreže Twitter i Facebook. Washington Post piše da je Twitter 4. novembra uklonio Trumpov post dok je njegov post na Facebooku označen nešto kasnije kada je napisano da se konačni rezultati mogu razlikovati od početnog brojanja glasova zbog toga što će se brojanje glasova trajati danima ili čak i sedmicama.

Izvor: NYT, ABC

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.