Kako je Trump godinama novinarima 'crtao mete na čelo'

Kako je Trump godinama novinarima 'crtao mete na čelo'

Kako je Trump godinama novinarima 'crtao mete na čelo'

Uzaludni su bili apeli novinara, udruženja, naučne zajednice da prozivanje novinara 'lažljivcima' i 'neprijateljima naroda' vodi prema nasilju.

foto: pixabay

Godinama je američki predsjednik Donald Trump nazivao novinare i medijske kuće, one koje mu nisu naklonjene i koje su ga oštro kritizirale, i lažljivima (fake news media) i neprijateljima naroda (enemies of the people). Godinama su redakcije upozoravale da su takvi epiteti neprihvatljivi, jer novinarima „crta mete na čelo“, godinama su novinarske udruge ukazivale da će problem eskalirati, a znanstvena zajednica prognozirala da bi verbalno nasilje nad medijima moglo prerasti u fizičko. Problem su prepoznale i u Ujedinjenim nacijama, jer su primjećivali da se demoniziranjem novinara ugrožava njihova sigurnost. A onda je sve kulminiralo...

Prosvjedi pokrenuti nakon nasilne smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, ubijenog nakon što je navodno pokušao platiti račun u trgovini krivotvorenom novčanicom od 20 dolara, proširili su se iz Minneapolisa po mnogim drugim američkim saveznim državama, a onda i po svijetu. Građani su izašli na ulice, prosvjedujući protiv rasizma, posebice protiv rasističkog ponašanja policije, no sve je preraslo u nasilje kad su, ne uspijevajući suzbiti revolt prosvjednika, policijski službenici počeli primjenjivati silu. Uveden je policijski sat, gradovi su postali borbene zone, dio prosvjednika iskoristio je situaciju za vandalizam, palež i pljačke, dogodile su se i ljudske žrtve, ranjenih i ozlijeđenih bilo je gotovo u svakom gradu. Posebna meta postali su – novinari.

Medijske ekipe počeli su napadati i prosvjednici, ali i policija. Prvi su ih tukli i oštećivali im opremu, fotografa Iana Smitha su pretukli u Pittsburghu, a ekipe ispred Bijele kuće, pogotovo Trumpu naklonjeni Fox News, redovito su meta nasrtaja. Drugima ni fizičko nasilje i naguravanje nije bilo dovoljno, pa su počeli pucati u novinare gumenim mecima, ali ih i hapsiti – neke od njih i u izravnom prijenosu.

Reporter CNN-a Omar Jimenez onemogućen je u svom radu dok se u Minneapolisu izravno javljao u program, pri čemu su mu stavljene lisice na ruke, on ispraćen u policijsku postaju, a pušten sat poslije. Nedugo nakon Jimeneza, uhapšen je i Christopher Mathias, novinar Huffington Posta, dok je pratio prosvjede u New Yorku, a poslije njega i Andrea Sahouri u Des Moinesu, Brianna Sacks u Santa Monici, Katie Nielsen u Oaklandu, Chris Dunker u Lincolnu...

Tih je dana zabilježeno još nekoliko brutalnih napada, pa su na televizijske ekipe policajci ispaljivali suzavac (Louisville) ili su im nanijeli teške tjelesne ozljede (novinarka i fotografkinja Linda Tirado pogođena je u Minneapolisu gumenim metkom u glavu i izgubila je vid na jednom oku).

„Vlasti moraju zapovjediti policijskim snagama da ne napadaju novinare“, apelirao je Odbor za zaštitu novinara (Committee to Protect Journalists, CPJ).

Reagirao je i programski direktor te organizacije Carlos Martinez de la Serna upozorivši da „ciljani napadi na novinare, medijske ekipe i novinske organizacije koje pokrivaju prosvjede pokazuju potpuno nepoštivanje njihove kritičke uloge u dokumentiranju tema od javnog interesa“.

„Napadi su neprihvatljivi pokušaj zastrašivanja novinara“, rekao je De la Serna.

Organizacija kojoj je na čelu, u prvih tjedan prosvjeda, koji su i bili najnasilniji, zabilježila je 125 incidenata nasilja, uznemiravanja i hapšenja novinara. Za većinu nasilnih postupaka odgovornim su označili policiju, iako su im novinari jasno ukazivali što rade i pokazivali novinarske iskaznice.

Mnogo više fizičkih napada, hapšenja, onemogućavanja novinara u radu tokom prosvjeda zbog Floydove smrti zabilježio je U.S. Press Freedom Tracker – u dva tjedna evidentirali su više od 300 incidenata, navodeći za svaki detaljno što se dogodilo (od 26. svibnja do 5. lipnja evidentirano je 328 incidenata, pri čemu je 54-ero novinara uhapšeno). Ta brojka još uvijek raste, iako su se prosvjedi, koji još uvijek traju i sve su masovniji, u međuvremenu smirili.

Demoniziranje medija

Iako mirni, prosvjednici i novinari okupljeni ispred Bijele kuće rastjerani su nedavno upotrebom sile i suzavcem samo kako bi policajci Donaldu Trumpu napravili koridor da prođe do crkvice St. Johna kako bi pozirao s Biblijom u ruci. Taj je photo-opportunity samo još jednom podsjetio na odnos koji, još i prije izbora, pogotovo prema novinarima gradi američki predsjednik.

„Trump demonizira medije i stvara jasnu sliku neprijatelja“, rekao je Christian Mihr, direktor njemačke ispostave Reportera bez granica, u razgovoru za Deutsche Welle.

Označujući sve one koji mu nisu naklonjeni kao fake news media, a na vrhu „crne liste“ su mu The New York Times, The Washington Post i CNN, Trump je i prije izbora počeo ono što je Tarlach McGonagle, profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Amsterdamu, nazvao „lovom na vještice“.

„Upiranjem prstom [prema medijima] on očekuje da će takve inkriminacije dovesti do javnog nepovjerenja i sramoćenja. Također, to pridonosi ozračju neprijateljstva i agresije prema novinarima i medijima“, smatra McGonagle[i].

I Milica Kulić s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu promišlja na takvom tragu, upozoravajući kako su terminom fake news „tumačene i različite vrste 'lošeg novinarstva', (ne)namernih novinarskih pogreški, da bi na kraju i sam termin fake news postao podložan zloupotrebama“.

„Prema tom modelu, mišljenja i stavovi političkih oponenata postali su 'lažni', umesto drugačiji, novinarske greške uvrštene su u laži, a istovremeno, kreirani satirični sadržaj takođe je bivao oslovljen kao deo 'lažnih vesti' i 'lažnog' informisanja“, primijetila je Kulić[ii].

I to je sve, stvarajući mnogo „neprijatelja“ oko sebe, Trump radio od prihvaćanja kandidature, izborne kampanje, pobjede na izborima i inauguracije. Samo u prve dvije godine mandata Trump je, na omiljenom mu kanalu komuniciranja – Twitteru, uputio kritiku američkim medijima 1.339 puta, utvrdili su analitičari CPJ-a. Kasnije je taj broj samo povećan. Ono što je puno opasnije, jeste poruka koju je medijima uputio samo mjesec dana nakon inauguracije:

Tu je poruku, da su mediji „neprijatelji naroda“, sve do danas puno puta ponovio. Uzaludni su bili apeli novinara, udruga, znanstvene zajednice, da takva diskvalifikacija vodi prema nasilju nad novinarima. I to se, na kraju, i dogodilo.

Ocijenivši takve poruke „podmuklim“ i upućenim u cilju „zastrašivanja“ novinara i njihovog „provlačenja kroz blato“, Suzanne Nossel, izvršna direktorica američkog PEN-a, davno je upozorila kako je stanje „alarmantno“ te pozvala da se omogući novinarima da neometano rade svoj posao. Ovih je dana Nossel samo ponovila ono na što je upozoravala, ali i podsjetila kako je, ono čemu se svjedoči posljednjih dana u američkim gradovima „izobličenje demokracije“, napomenuvši da je do sada viđano „u autoritarnim državama: Turskoj, Hong Kongu, Egiptu“. Sad joj je to „grozno“ vidjeti i u SAD-u.

No, Donald Trump se nije smirio. Za prosvjede je putem Twittera okrivio medije, nazivajući ih lamestream media i optužujući da „rade sve što je u njihovoj moći kako bi poticali mržnju i anarhiju“. I nije se na tome zaustavio, nego je novinare nazvao „uistinu lošim ljudima s bolesnim planom“.

Ne samo zbog toga, mnogi se slažu da su napadi na novinare posljedica Trumpove „antimedijske retorike“.

„Na djelu je kampanja ogovaranja medija koju provodi Trump“, smatra Courtney Radsch iz CJP-a. „Trump nije jedini pokretač [napada], ali kad bi prestao napadati novinare, to bi mi puno pomoglo“, dodaje Bruce Brown, izvršni direktor organizacije Reporters Committee for Freedom of the Press.

Napad na kameru, a ne na čovjeka

A da se nasilje prema novinarima provodi i drugdje, ne samo u autoritarnim državama koje je spomenula Suzanne Nossel, nije novost. Deutsche Welle podsjeća kako i brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, poput Trumpa, „retorikom usmjerenom protiv medija i širenjem lažnih vijesti podstiče podjele u društvu i nasilje“. Navodi i neke europske države koje imaju problema s nasiljem prema novinarima, pa nabraja Maltu, Crnu Goru (slučaj ranjavanja novinarke Vijesti Olivere Lakić prije dvije godine), Slovačku, Poljsku, Mađarsku, Veliku Britaniju, Češku i Italiju.

Reporteri bez granica, izvještavajući o slobodi medija, tom popisu dodaju Bugarsku, Rumunjsku, Grčku, ali i neke balkanske države. Hrvatsku su prozvali zbog „političkog uplitanja u kadrovsku politiku i u donošenje redakcijskih odluka“ te „kampanje zastrašivanja novinara koji se bave razotkrivanjem slučajeva organiziranog kriminala ili ratnih zločina“, uz napomenu kako to uključuje i fizičke napade te prijetnje.

Za situaciju u Bosni i Hercegovini primjećuju kako vlada „nacionalistička retorika, česti verbalni napadi i tužbe političara zbog klevete“, čime se „potiče neprijateljsko raspoloženje naspram novinara“, dok „neki od njih doživljavaju i ozbiljne prijetnje“. Kad je Srbija u pitanju, „učestali su napadi na novinare i medije, počinioci tih napada se međutim ne progone“.

„Istovremeno mediji, u službi vlasti napadaju istraživačke novinare, jednako kao što to čine i predstavnici vlasti“, upozoravaju Reporteri bez granica.

Da je verbalno, a kamoli fizičko nasilje, vrlo opasno za svako društvo upozoravaju mnogi. Vijeće Europe je još prije četiri godine upozorilo da „državni službenici i javne osobe ne trebaju podrivati ili napadati integritet novinara i ostalih medijskih aktera, na primjer, na osnovu njihovog rodnog ili etničkog identiteta ili optužujući ih za širenje propagande, i na taj način ugrožavati njihovu sigurnost“. Upravo bi se takve preporuke, uz onu UN-ovu s početka teksta, trebali pridržavati i neki lokalni trumpovi, prije nego prozovu medije lažljivima ili napad na njih opravdavaju riječima da je netko „napao kameru, a ne čovjeka“.

Novinarske greške nisu laži, kao što ni kritika nije neistina, odnosno fake news. Sve bi to trebali shvatiti i oni na vlasti, pa bi ispravljanjem grešaka i propusta na koje im se ukazuje konačno počeli graditi bolje društvo.[i] McGonagle, Tarlach. 2017. „'Fake news': False fears or real concerns?“. Netherlands Quarterly of Human Rights 35(4): 203-209.

[ii] Kulić, Milica. 2019. „Definisanje lažnih vesti: stari koncept, novi pojmovi“. Pp. 5-17 u Vjerodostojnost medija: Doba lažnih informacija – zbornik radova Devete regionalne naučne konferencije 'Vjerodostojnost medija', Zarfa Hrnjić-Kuduzović i dr. (ur). Tuzla: Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli.