Antonio de la Cruz 12. ubijeni novinar u Meksiku ove godine

Antonio de la Cruz 12. ubijeni novinar u Meksiku ove godine

Antonio de la Cruz 12. ubijeni novinar u Meksiku ove godine

Međunarodni institut za štampu poziva vlast u Meksiku da temeljno istraže ubistva novinara.
 
foto: Twitter
 
Antonio de la Cruz dvanaesti je novinar koji je ubijen ove godine u Meksiku, javlja Međunarodni institut za štampu (IPI) i poziva tamošnju vlast da temeljno istraže ubistva novinara, kako bi se, kako naglašavaju, okončalo krvoproliće nad medijima u Meksiku.
 
Novinar lokalnog lista Expreso, Antonio de la Cruz, ubijen je iz vatrenog oružja u blizini svoje kuće u Ciudad Victoriji, glavnom gradu sjeveroistočne meksičke države Tamaulipas u srijedu ujutro, 29. juna. IPI prenosi kako je de la Cruza nekoliko puta upucala nepoznata osoba vozeći motocikl dok se on, zajedno sa svojom kćerkom, nalazio u automobilu. De la Cruz je preminuo na mjestu događaja, dok je njegova kćerka preminula dva dana kasnije od povreda zadobijenih u pucnjavi.
 
Odjel meksičkog Federalnog specijalnog tužilaštva za zločine počinjene protiv slobode izražavanja otvorilo je istragu o ubistvu.
 
De la Cruz je više od dvije decenije radio za novine Expreso pokrivajući teme vezane za okoliš, hranu i poljoprivredu. Njegov kolega Carlos Manuel Juarez rekao je za CBS News da je de la Cruz otvoreno pisao o politici na Twitteru, a da su zvaničnici iz Meksika, kako kaže Juarez, od njega tražili da ukloni pojedine tweetove.
 
IPI podsjeća da je Expreso i ranije bio meta napada, te navodi slučaj iz decembra 2018. godine kada je ispred redakcije ostavljena ljudska glava u frižideru uz prijeteću poruku lokalnim novinarima. Još jedan slučaj je zabilježen 2012. godine kada je u blizini redakcije tih novina eksplodirala auto bomba.
 
Zamjenik direktora IPI-ja Scott Griffen kaže kako ubistva dvanaest novinara u Meksiku samo ove godine predstavlja odraz potpunog neuspjeha Meksika da stavi nasilje nad medijima pod kontrolu.
 
IPI dodaje i podatke od prošle godine u kojima je istaknuto da je Meksiko imao najveći broj ubijenih novinara u svijetu sa sedam ubijenih novinara.
 
“Ne možemo otupjeti na ovaj smrtonosni ciklus nasilja. Meksičke savezne i državne vlasti moraju konačno djelovati kako bi prekinule nasilje nad medijima i pružile novinarima u zemlji efikasnu zaštitu od daljih napada”, izjavio je Griffen.
 
Meksiko je najsmrtonosnija zemlja na svijetu za medije, prema listi IPI-ja. Iz ove međunarodne organizacije kažu i da država Tamaulipas doživljava vrhunac nasilja zbog kriminalnih bandi i trgovine drogom.
 
“Velika većina zločina protiv novinara u Meksiku ostaje nekažnjena. Sadašnji predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador, koji je na vlasti od 2018. godine, tek treba da preduzme neophodne korake da zaustavi smrtonosno nasilje nad novinarima. Umjesto toga, predsjednik često pokreće verbalne napade na medije”, kažu iz IPI-ja.
 
Ističu i da su napadi na medije naglo porasli otkako je Obrador preuzeo dužnost. Dodaju i da je u martu Obrador odbacio rezoluciju koju je usvojio Evropski parlament u kojoj se osuđuje talas nasilja nad medijima u Meksiku i u kojoj se kritikuje Obradorova upotreba retorike „da ocrni i zastraši nezavisne novinare, vlasnike medija i aktiviste“.
 
Izvor: IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.