Azerbejdžan: Počelo suđenje novinarki Khadiji Ismayilovoj

Azerbejdžan: Počelo suđenje novinarki Khadiji Ismayilovoj

Azerbejdžan: Počelo suđenje novinarki Khadiji Ismayilovoj

Suđenje novinarki Khadiji Ismayilovoj prekinuto je na samom početku, a nastavak sudskog procesa zakazan je za 7.8. 2015.

Višestruko nagrađivana istraživačka novinarka iz Azerbejdžana optužena je za novodno izbjegavanje plaćanja poreza, ilegalne poslovne aktivnosti i zloupotrebu položaja, a u zatvoru je provela više od sedam mjeseci.

Brojne međunarodne organizacije oštro su osudile zatvaranje novinarke ističući da je njeno hapšenje politički motivirano jer je u nizu svojih tekstova razotkrivala finansijske malverzacije predsjednika Ilhama Aliyeva i članova njegove obitelji.

Predstavnici opozicije, kolege novinari i predstavnici nevladinih organizacija, okupili se ispred zgrade suda u Bakuu gdje su bile raspoređene jake policijske snage. Mnogi nisu uspjeli ući u sudnicu a istaknuto je da je sa namjerom izabrana manja sudnica u kojoj su već sjedili ljudi koji očito nemaju veze sa sudskim procesom.

Advokat Ismayilove je u izjavi za medije rekao da je tužitelj protestirao zbog toga što je Ismayilova izgovorila ime predsjednika države što je rezultiralo prekidom ročišta. Naredno ročište zakazano je za 7.8. 2015.

Izvor: Index on Censorship, The Guardian, RSE