Bangladeš: Ekstremisti od medija traže da otpuste sve ženske uposlenike

Bangladeš: Ekstremisti traže od medija da otpuste sve ženske uposlenike

Bangladeš: Ekstremisti od medija traže da otpuste sve ženske uposlenike

Policija u Bangladešu istražuje navodne prijetnje koje su u vidu e-maila upućene brojnim bangladeškim novinskim kućama i blogerima.

Foto: Pixabay

U prijetećoj poruci od medija se traži da otpuste sve ženske uposlenike, kao i da odustanu od objavljivanja reklama u kojima se pojavljuju žene ili bilo kakvih fotografija na kojima žene ne nose burku. Kao potpisnik poruke navodi se Abdullah bin Salim, glasnogovornik militantne ekstremističke grupe Ansarullah Bangla, čiji su pripadnici priznali odgovornost za ubistvo četiri blogera ove godine.

„Reći medijiskim kućama da otpuste ženske uposlenike je užasno, posebno ako smo u takvoj situaciji gdje su žene u novinskim organizacijama već manjina i izložene su uobičajenim poteškoćama i prijetnjama samo zbog činjenice da su žene“, izjavio je Benjamin Ismail, šef odjela Reportera bez granica za azijsko-pacifičko područje.

E-mail također sadrži prijetnje smrću za 15 blogera – među kojima je devet onih koji žive u inostranstvu i šest sa prebivalištem u Bangladešu, a za koje se navodi da su učestvovali u antiislamskoj kampanji na društvenim mrežama. Prijetnja je upućena i svima onima koji podržavaju ateiste i čija sloboda izražavanja ruši granice koje su islamisti uspostavili.

Izvor: Times Of India, RWB