Novinarke sve češće izložene online prijetnjama

Novinarke u svijetu izložene sve učestalijim online prijetnjama

Novinarke sve češće izložene online prijetnjama

Dunja Mijatović, predstavnica OSCE-a za slobodu medija, upozorila je na sve veći broj online napada na novinarke u svijetu.

''Neophodna je brza akcija kako bi se spriječili sve učestaliji online napadi na novinarke. Današnje digitalno okruženje učinilo je novinare izloženim više nego ikad. Tokom prošle godine stigao je veliki broj izvještaja iz OSCE regije o napadima na novinarke i blogerke putem društvenih mreža, što je alarmirajuće'', kazala je Mijatovićeva.

Istraživanja pokazuju da od svih napada i uznemiravanja novinarki, 25% slučajeva se dešava na internetu, te da novinarke na Twitteru primaju i do tri puta više uznemirujućih komentara od njihovih muških kolega. Za neke novinarke online prijetnje postale su svakodnevnica.

''Novinarke koje su mete napada uglavnom izvještavaju o kriminalu, politici i osjetljivim temama u društvu'', istakla je Mijatovićeva, te pozvala zemlje članice OSCE-a da:

  • priznaju težinu problema te da se isti stavi na dnevni red što je prije moguće,
  • postave prioritet u poboljšanju i provođenju zakona,
  • obezbjede da zakoni nemaju negativan efekat na slobodu govora,
  • investiraju u medije i medijsku pismenost kako bi se građani osposobili za zdravu i konstruktivnu raspravu, te učešće u online debatama,
  • povećaju broj istraživanja i prikupe podatke o ovom problemu, kao i da potpomognu nevladine organizacije koje se bave ovim pitanjima.


Mijatovićeva je navela i da planira organizirati niz sastanaka na kojima će se pokušati ispitati glavni uzroci i prepreke u daljem rješavanju ovog problema.

Izvor: OSCE, BH Novinari