BBC: COVID-19 vakcine, pasoši i negativni testovi se prodaju na darknetu

BBC: COVID-19 vakcine, pasoši i negativni testovi se prodaju na darknetu

BBC: COVID-19 vakcine, pasoši i negativni testovi se prodaju na darknetu

Slučaj prodaje vakcina u BiH je zabilježen na online stranici za oglašavanje olx.ba.

foto: pixabay

COVID-19 vakcine, pasoši i lažni negativni testovi prodaju se na darknetu a, kako piše BBC, cijene se kreću između 500 i 750 američkih dolara za doze vakcina AstraZenece, Sputnika, Sinopharma ili Johnson & Johnson.

BBC piše i da anonimni trgovci prodaju lažne potvrde o vakcinisanju za samo 150 američkih dolara.

Navodi se i da su istraživači zabilježili nagli porast oglasa na darknetu koji su povezani sa vakcinama, a BBC piše da nije uspio provjeriti je li je riječ o pravim vakcinama.

Kako piše BBC, riječ je o istraživačima kompanije za cyber sigurnost Check Point koji su nadzirali hakerske forume i druga slična tržišta od januara kada su se prvi put i pojavili oglasi o vakcinama, a broj takvih oglasa se od tada utrostučio i sada je veći od 1.200.

Prema tim oglasima, cijene vakcina iznose: Oxford-AstraZeneca 500 dolara, Johnson & Johnson i Sputnik po 600 dolara, a Sinopharm 750 dolara, a BBC piše da jedan od prodavača potencijalnim kupcima poručuje da, u hitnim slučajevima, nudi dostavu već sljedećeg dana.

U jednom od oglasa na hakerskom forumu je, kako se navodi, zabilježeno da nudi lažne negativne testove i da kupci, uz kupovinu dva takva testa, treći dobijaju besplatno.

BBC piše da je darknet, poznat i kao dark web, dio interneta koji je dostupan samo putem određenih alata preglednika.

Kada je riječ o prodavačima, navodi se da oni najvjerovatnije dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Španije, Njemačke, Francuske i Rusije, a istraživački tim je pronašao više takvih oglasa na engleskom jeziku, kao i na ruskom ćiriličnom tekstu.

Istraživači Check Pointa pronašli su brojne prodavače koji nude krivotvorene dokumente, a jedan od njih koji navodno dolazi iz Velike Britanije, karticu za vakcinisanje nudi za 150 dolara uz metodu plaćanja kriptovalutom Bitcoin kojoj je teško ući u trag.

Iz Check Pointa su, kako se navodi, poručili da je potrebno da građani shvate da je način dobijanja vakcina ili negativnih testova na COVID-19, neslužbenim sredstvima, izuzetno rizičan jer hakere, između ostalog, najviše zanima novac. Istraživači Check Pointa su tokom istraživanja, kako piše BBC, kupili dozu vakcina Sinopharm za 750 dolara, ali im ona još uvijek nije isporučena.

BBC navodi da Check Point potiče zemlje da usvoje sistem QR koda u cijeloj dokumentaciji o vakcinama kako bi otežali krivotvorenje.

Nije poznato da li je riječ o “neslanoj šali” ili stvarnom oglasu, ali oglas o prodaji vakcine je, prema pisanju bh. medija, zabilježen i u BiH i to putem online stranice za oglašavanje Olx.ba. Iako su oglas uklonjen, Oslobođenje piše da je cijena vakcine AstraZeneca iznosila 90 konvertibilnih maraka, te da informacije o količini vakcina koje se prodaju nisu bile dostupne.

Izvor: BBC, Oslobođenje

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.