Beograd: Potpisan Proglas o slobodi medija

Beograd: Potpisan Proglas o slobodi medija

Beograd: Potpisan Proglas o slobodi medija

Novinari, predstavnici medija, organizacija civilnog društva i građani okupili su se u srijedu u Beogradu u organizaciji Grupe za slobodu medija i potpisali zajednički "Proglas o slobodi medija".
 
Foto: Pixabay
 
U proglasu, koji sadrži osnovne načine na koji se potpisnici žele boriti za slobodu medija, traži se prestanak političkog, fizičkog i financijskog ugnjetavanja medija, kao i da se novinarima omogući da se bave svojim poslom pošteno i bez ugrožavanja slobode i egzistencije.
 
"U interesu je Srbije da opstanu mediji koji se - uprkos svim pritiscima - i dalje trude da postavljaju pitanja, da istinito obavještavaju, da istražuju, da se bave sudbinski važnim temama, da sagledavaju našu realnost bez uljepšavanja i propagande", navodi se u proglasu.
 
Od ostalih zahtjeva traži se i “pravo novinara da rade, govore i misle” i da im se “ne ugrožava bezbjednost, pa i opstanak”.
 
“Srbija u kojoj vlada medijski mrak nije slobodna i demokratska država, nije država koja poštuje evropske i međunarodne konvencije, nije država po meri čoveka. Izbor više ne postoji. Danas je sramota zaćutati, pognuti glavu i čekati da sve ovo nekako prođe. I zato danas govorimo: Za slobodu medija!”, piše na kraju proglasa koji je na skupu u Beogradu pročitala novinarka Tamara Skrozza.
 
Direktan povod za formiranje Grupe za slobodu medija je gašenje Vranjskih, jednog od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji, zbog stalnih političkih pritisaka kojima više nisu mogli da se odupiru. Glavni i odgovorni urednik Vranjskih, Vukašin Obradović, nakon gašenja sedmičnika započeo je štrajk glađu, a podršku mu je prošlog mjeseca uputilo više od 160 novinara i medijskih uposlenika sa područja bivše Jugoslavije.