BH novinari: Javni protest direktorici Kliničkog centra u Sarajevu

Bh. novinari: Javni protest direktorici KCUS-a

BH novinari: Javni protest direktorici Kliničkog centra u Sarajevu

Upravni odbor Udruženja BH novinari objavio je saopštenje u kojem se od Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, zahtijeva da novinarima i svim medijima omogući jednak pristup informacijama u vezi sa koronavirusom u Sarajevu, njenim posljedicama na javno zdravlje i mjerama koje poduzima ova zdravstvena ustanova.

U saopštenju se navodi da su Liniji za pomoć novinarima upućene pritužbe jednog broja novinara da Press služba KCUS-a ne odgovara na upite pojedinih medijskih kuća, te da direktorica Izetbegović bira medije kojima će osigurati „ekskluzivnost“ i prvenstvo u dobijanju informacija od javnog značaja.

„Posebno zabrinjava činjenica da građani Kantona Sarajevo, ali i cijele BiH ne mogu dobiti tačne, sveobuhvatne i kredibilne informacije o smrti pacijentkinje na infektivnom odjelu bolnice Podhrastovi, broju testova na koronavirus koji su na raspolaganju građanima, posljedicama zatvaranja jedne klinike KCUS-a na zdravlje bolesnika i sigurnost ostalog medicinskog osoblja Kliničkog centra, itd.“, navodi se u saopštenju.

Upravni odbor Udruženja BH novinari nedavno je objavio i javni poziv Kriznom štabu Kantona Sarajevo i Kriznom štabu Federacije BiH da ne vrše selekciju informacija, kao i izbjegavanje odgovora na pitanja koja im dostavljaju mediji putem elektronske pošte.

Jedan broj novinara žalili su se Liniji za pomoć novinarima zbog ograničenih mogućnosti postavljanja pitanja i dobijanja relevantnih i cjelovitih informacija u vezi sa smrtnim slučajevima, testiranjem na koronavirus, pripremom izolatorija, raspodjelom obaveza i odgovornosti između domova zdravlja, bolnica i Kliničkog centra itd.

„Posebno zabrinjava činjenica da najviši dužnosnici Federacije BiH i Kantona Sarajevo izbjegavaju odgovoriti na kritička pitanja i javno propitivanje svrsishodnosti pojedinih mjera i odluka državnih organa ili javnih institucija, čime se unosi dodatna zbunjenost i strah među građane“ , navodi se u saopštenju.

Upravni odbor BH novinara traži od ova dva krizna štaba da, zajedno sa javnim televizijskim kućama (koje su osigurale direktni prijenos i dijeljenje signala sa svim medijima), stvore pretpostavke za direktno sudjelovanje novinara na press konferencijama – u ograničenom broju i na zahtjev medijskih kuća. Također, iz Upravnog odbora se traži da svi članovi Kriznog štaba Kantona Sarajevo i Kriznog štaba Federacije BiH unaprijed medijima dostave liste sa imenima osoba koje će govoriti na konferenciji za medije i kojima je moguće dostaviti pitanja putem e-maila, a odgovore direktno dobiti na samom pressu. 

Izvor: Bh. novinari