BH novinari: Novalićeve optužbe su manipulativne i pravno neutemeljene

BH novinari: Novalićeve optužbe su manipulativne i pravno neutemeljene

BH novinari: Novalićeve optužbe su manipulativne i pravno neutemeljene

Reakcija nakon hajke i brutalne političke kampanje protiv novinara FTV-a i CIN-a.

foto: Fadil Novalić / Facebook

Pokušaji Fadila Novalića, bivšeg premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), da pojedinim novinarima i medijima delegira odgovornost za to što je pravomoćno osuđen na četiri godina zatvora u sudskom postupku pred Sudom BiH vođenom za slučaj visoke korupcije, društveno su neprihvatljivi, manipulativni i pravno neutemljeni, ističe se u saopštenju Upravnog odbora Udruženja BH novinari i Linije za pomoć novinarima.

Saopštenje BH novinara je uslijedilo nakon što su u javnosti objavljene informacije o presudi Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, osuđenima u aferi “Respiratori”, nakon čega je Novalić pokrenuo neprimjerenu hajku i brutalnu političku kampanju protiv Harisa Šetovića, novinara Federalne televizije (FTV), i Centra za istraživačko novinarsvo (CIN), optužujući ih da su mu “napokavali aferu” u vezi sa kupovinom respiratora i nezakonitim trošenjem javnog novca, te da je on sam “žrtva politički montiranog procesa”.

Slične optužbe na račun medija, kako dodaju BH novinari, iznio je trećeoptuženi Fikret Hodžić, što je na društvenim mrežama preraslo u ozbiljnu i sigurnosno opasnu kampanju protiv FTV-a i CIN-a, govor mržnje i huškanje. Toj kampanji su se, kako su naglasili BH novinari, pridružili i visoki dužnosnici SDA.  

Upravni odbor BH novinara u saopštenju ističe da daje punu podršku novinarima FTV-a i CIN-a, koji su informacije o sudski utvrđenoj odgovornosti i zatvorskim kaznama za glavne aktere afere “Respiratori” objavili u javnom interesu, poštujući pravo građana da budu informisati o pitanjima koja se tiču načina trošenja javnog novca i zaštite općeg zdravlja u doba pandemije COVID-a 19. U tom kontekstu, piše u saopštenju, Upravni odbor BH novinara ocjenjuje neutemljenim pokušaje Novalića i Hodžića da kriminaliziraju medije i novinare, te da orkestriranom političkom hajkom na društvenim mrežama krivnju sa svojih leđa prebace na druge.

“Upravni odbor BH novinara prihvata lično nezadovoljstvo Fadila Novalića i Fikreta Hodžića kao i njihovu potrebu da javno komentarišu presudu, uključujući i javnu kritku samog sudskog postupka. To međutim ne znači da i Novalić i Hodžić, pomognuti infrastrukturom SDA i radi zaštite vlastitih interesa, mogu ciljano izlagati sigurnosnim rizicima novinare i klevetati urednike samo zato što su objavili pravosnažnu sudsku presudu”, ističe se.

Ako nastave u tom pravcu, dodaje se u saopštenju, BH novinari će poduzeti institucionalne i zakonske mjere zaštite svojih kolegica i kolega u medijima.    

Upravni odbor BH novinara je pozvao medije i novinare u BiH, posebno u Sarajevu, da, poštujući javni interes, svojim izvještajima o finalnoj odluci Suda BiH u vezi sa aferom “Respiratori” doprinose vladavini prava, a građanima ponude objektivne informacije i širi uvid u činjenice na osnovu kojih je donesena pravomoćna presuda.   

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.