BH novinari: Očekujemo da će uhapšeni za prijetnje novinaru biti kažnjen u skladu s propisima

BH novinari nakon prijetnji novinaru Avaza: Očekujemo da će uhapšeni biti kažnjem u skladu s propisima

BH novinari: Očekujemo da će uhapšeni za prijetnje novinaru biti kažnjen u skladu s propisima

Porast nasilja nad novinarima i novinarkama u BiH poprima sve ozbiljnije razmjere, kažu iz BH novinara.
 
foto: BH novinari
 
Upravni odbor BH novinara osuđuje prijetnje koje su upućene novinaru i uredniku Dnevnog avaza Miralemu Aščiću kojem, daju punu podršku, kako navode u saopštenju. Takođe, iz ovog udruženja naglašavaju kako očekuju da će poslije hapšenja osumnjičeni biti hitno procesuiran i kažnjen u skladu sa zakonskim propisima, te uz uvažavanje činjenice da su prijetnje upućene novinaru čija je profesionalna dužnost bila da izvještava o slučaju ubistva sarajevskih policajaca u interesu javnosti.
 
Prijetnje Miralemu Aščiću, kako stoji u saopštenju, uslijedile su nakon niza tekstova koje je objavio u Dnevnom avazu o ubistvu dvojice policajaca iz Sarajeva, kao i izvještavanja o toku istrage i podizanju optužnice protiv dvojice osumnjičenih. 
 
U saopštenju Upravnog odbora Udruženja BH novinari takođe se navodi da pozdravljaju efikasno i zajedničko djelovanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS) i Policijske stanice Istočno Sarajevo pri hapšenju osobe koja se sumnjiči da je putem telefona prijetila Aščiću.
 
Porast nasilja nad novinarima i novinarkama u Bosni i Hercegovini ima sve veće razmjere, ističu BH novinari te podsjećaju da je Linija za pomoć novinarima (FMHL) od početka 2022. do danas zabilježila 18 slučajeva prijetnji smrću, fizičkih napada i govora mržnje, što je za 137 posto više nego u 2021. Također, u ovoj godini se za 40 posto povećao broj političkih i verbalnih prijetnji medijskim profesionalcima iza kojih stoje bh. političari i javni službenici, a ni jedan  od ovih slučajeva nije istražen niti je počinilac kažnjen.
 
Upravi odbor BH novinara s tim u vezi ponovo zahtijeva od Vijeća ministara Bosne i Hercegove da u što skorijem roku predloži izmjene krivičnog zakonodavstva koje će osigurati efikasniju krivično-pravnu zaštitu novinara i novinarki u BiH, na šta su ih obavezali Zastupnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Podsjećaju da su, pred kraj mandata zastupnici oba doma bh. Parlamenta tražili od Vijeća ministara BiH da u roku od 60 dana predloži izmjene i u krivično zakonodavstvo nominalno „uvede“ medijske djelatnike kao profesiju koja treba biti pravno zaštićena, a svaki napad istražen po službenoj dužnosti i procesuiran po hitnom postupku. Slične zahtjeve od bh. vlasti su tražili i dužnosnici EU u svom posljednjem izvještaju o napretku države u procesu EU integracija.
 
Na prijetnje upućene Miralemu Aščiću reagovali su i iz Upravnog odbora Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, pozivajući u saopštenju sve nadležne da shvate ozbiljno prijeteće poruke koje novinari svakodnevno dobivaju te da zaštite ljude koji profesionalno izvještavaju o anomalijama u društvu te temama koje su od interesa javnosti. I iz Vijeća za štampu i online medije su podsjetili na inicijativu da se napad na novinare tretira kao napad na službeno lice.
 
Pripadnici MUP KS u saradnji sa kolegama u kolegama iz Policijske uprave Istočno Sarajevo uhapsili su 14. decembra 2022. tridesetosmogodišnjaka sa Pala zbog sumnji da je prijetio novinaru.
 
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.