Vijeće za štampu i online medije BiH reagovalo zbog prijetnji novinaru u Sarajevu

Vijeće za štampu u BiH uputilo reakciju povodom prijetnji upućenim novinaru u Sarajevu

Vijeće za štampu i online medije BiH reagovalo zbog prijetnji novinaru u Sarajevu

Pozivaju nadležne da ozbiljno shvate prjetnje upućene novinarima.
 
foto: Vijeće za štampu i online medije u BiH
 
Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, reagujući na prijetnje upućene novinaru u Sarajevu, poziva sve nadležne da shvate ozbiljno prijeteće poruke koje novinari svakodnevno dobivaju te da zaštite ljude koji profesionalno izvještavaju o anomalijama u društvu te temama koje su od interesa javnosti.
 
U saopštenju navode da su novinari u BiH izloženi svakodnevnim pritiscima i brojnim izazovima zbog svog rada.
 
Pokazuju to, kako pišu, i posljednje prijetnje uredniku Dnevnog avaza Miralemu Aščiću zbog, prema njihovim navodima, pisanja o osumnjičenima za ubistvo policajaca u Sarajevu 2018. godine.
 
Policajci Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni su u pucnjavi koja se dogodila u sarajevskom naselju Alipašino Polje 26. oktobra 2018. godine. Do pucnjave je došlo kada su policajci zatekli grupu kriminalaca u krađi vozila.
 
Kantonalni sud u Sarajevu za ovo ubistvo 12. decembra ove vgodine potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS-a protiv Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića.
 
“Svjedoci smo da su naše kolege nebrojeno puta prepušteni sami sebi bez adekvatne zaštite. Nerijetko, prijave ostanu samo mrtvo slovo na papiru”, kažu iz Vijeća za štampu i online medije u BiH.
 
Dodaju i da je ovo i prilika da se podsjeti na inicijativu da se napad na novinare tretira kao napad na službeno lice.
 
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS) u saradnji sa kolegama u kolegama iz Policijske uprave Istočno Sarajevo uhapsili su danas tridesetosmogodišnjaka sa Pala zbog sumnji da je prijetio novinaru, saopšteno je ranije iz MUP-a KS.
 
U saopštenju se navodi da je u prostorije Uprave policije MUP-a KS u srijedu prije podne M.A. iz Sarajeva prijavio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti. Njemu su, kako piše, putem telefona upućene ozbiljne prijetnje po život i tijelo.
 
“Poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su u saradnji sa kolegama iz PU Istočno Sarajevo pronašli i lišili slobode lice koje se dovodi u vezu sa ovim krivičnim djelom, a radi se M. M. rođen 1984. godine u Sarajevu, nastanjen na području općine Pale, nakon čega je isti doveden u službene prostorije Uprave policije MUP-a KS i potom smješten u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode”, dodaje se u saopštenju MUP-a KS.
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.