BH novinari: Radijski stvaraoci iz Slovenije i Hrvatske uputili pismo podrške kolegama sa BH Radija 1

BH novinari: Radijski stvaraoci iz Slovenije i Hrvatske uputili pismo podrške kolegama sa BH Radija 1

BH novinari: Radijski stvaraoci iz Slovenije i Hrvatske uputili pismo podrške kolegama sa BH Radija 1

Podrška članovima redakcije BH Radija 1 uslijedila je nakon nedavne odluke uredništva o prestanku emitovanja Dramskog i dokumentarnog programa tog radija.

foto: pixabay

Povodom nedavne odluke uredništva BH Radija 1 o prestanku emitovanja Dramskog i dokumentarnog programa, novinari, urednici i autori programa radio stanica iz Ljubljane, Pule i Zagreba uputili su pismo podrške članovima redakcije Dramskog i dokumentarnog programa tog radija, pišu BH novinari.

U pismu se, između ostalog, navodi da je zastrašujuće kada politika zaposjedne polje kulture, umjetnosti, znanosti i slobode govora, te uništava sve što odstupa od želja trenutnih vlastodržaca.

“Nikako ne možemo razumjeti nedavni pokušaj ukidanja Dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1. Nemojte uništiti to što je odlično! Neka ovaj program ostane utočište stvaraoca. Neka bude polje slobode, kreativnosti i raznolikosti”, navedeno je u pismu upućenom članovima redakcije BH Radija 1, navode BHN.

Osim toga, navodi se i da su potpisnici pisma naglasili su kako je Dramski i dokumentarni program BH Radija 1 važan akter kulturnog prostora cijele Bosne i Hercegovine.

Podršci kolegama sa BH Radija 1 pridružilo se i Udruženje BH novinara koji od menadžemnta BHRT-a zahtijevaju da poduzme sve mjere kako bi se osigurao slobodan, nezavisan i dostojanstven rad urednika i svih drugih članova redakcije Dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1.

BH novinari pišu da su potpisnici pisma radio stvaraoci i stvarateljice iz Ljubljane, Pule i Zagreba. Prema spisku koji su objavili BH novinari, riječ je o kolegama i kolegicama koji, između ostalog, dolaze iz redakcija dramskih programa Radija Slovenija i Hrvatskog radija, zagrebačkih radija Teatar i Yammat, Rojc radija iz Pule, kao i kolega iz hrvatskog PEN centra i Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba.

U januaru ove godine su mediji izvijestili kako je suspendovana dokumentarna redakcije BH Radija 1 nakon čega je uslijedila i rekacija iz BHRT-a u kojoj je, prema pisanju Klixa, saopšteno da dokumentarna redakcija BH Radija 1 nije suspendovana, te da će programska shema biti vraćena. Iz Dramskog programa BH Radija 1 su 19. januara ove godine saopštili da se, nakon kraće pauze, nastavlja emitovanje njihovog programa.

Izvor: BH novinari, Klix.ba

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.