BH novinari traže istragu i sankcionisanje prijetnji upućenih novinaru i redakciji O Kanala

BH novinari traže istragu i sankcionisanje prijetnji upućenih novinaru O kanala i toj TV kući

BH novinari traže istragu i sankcionisanje prijetnji upućenih novinaru i redakciji O Kanala

Novinar Kenan Ćosić i O Kanal dva dana izloženi su brojnim prijetnjama i uvredama na društvenim mrežama.
 
foto: O kanal / Facebook
 
Redakciji O Kanala iz Sarajeva i novinaru Kenanu Ćosiću upućene su prijetnje nakon što je ova TV kuća emitovala intervju sa Borisom Malagurskim, rediteljem filma “Republika Srpska: Borba za slobodu”, saopštili su iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari i Linije za pomoć novinarima. U saopštenju najoštrije osuđuju te prijetnje.
 
Zbog odluke da urade intervju sa Malagurskim, Ćosić i O Kanal, kako navode BH novinari, već dva dana su izloženi brojnim prijetnjama i uvredama na društvenim mrežama, koje uključuju monstruozne prijetnje smrću, pozive na nasilje i linč Ćosića, kao i članova njegove porodice.
 
Upravni odbor Udruženja BH novinari naglašava da ovakve prijetnje novinarima i medijima predstavljaju teško krivično djelo, a oni koji ih upućuju moraju za to odgovarati i biti sankcionisani u skladu sa odredbama Krivičnog zakona.
 
“Bez obzira na to da li se nekome ne dopada odluka da se sa rediteljem Malagurskim pravi intervju, bez obzira na kvalitet intervjua i temu pomenutog filma, niko ne smije ugrožavati život Kenana Ćosića, slati prijetnje i/ili objavljivati na društvenim mrežama slike njega i njegove porodice, uključujući i djecu, dovodeći ih sve u ozbiljan sigurnosni rizik”, naglasili su iz ovog udruženja.
 
Podsjećaju da sloboda medija podrazumijeva i slobodu izbora sagovornika u TV emisijama i drugim medijskim sadržajima i to je nešto što u demokratskim društvima ne može i ne smije biti dovedeno u pitanje. 
 
“Ukoliko neko smatra da su objavom navedenog intervjua prekršeni kodeks novinarske etike ili pravila Regulatorne agencije za komunikacije, ili se na drugi način smatra oštećenim i uznemirenim zbog objave intervjua, svoje nezadovoljstvo može iskazati reagiranjem prema mediju ili prijavom RAK-u, a nikako prijetnjama mediju, novinaru i članovima njegove porodice”, naglasili su.
 
Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima navode da će zahtijevati od svih nadležnih institucija u Sarajevu, Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj da što hitnije provedu istragu o ovom slučaju i sankcionišu sve osobe koje su uputile prijetnje Ćosiću i redakciji O Kanala.
 
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.