BH novinari: Tri verbalna napada na novinare u Banjoj Luci u jednom danu

BH novinari: Tri verbalna napada na novinare u Banjoj Luci u jednom danu

BH novinari: Tri verbalna napada na novinare u Banjoj Luci u jednom danu

Upravni odbor udruženja BH novinari izrazio je zabrinutost zbog verbalnih napada i onemogućavanja novinarskih ekipa da izvještavaju o dešavanjima u Banjoj Luci.
 
Foto: RTRS
 
Novinari i novinarke koji su jučer izvještavali za zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske u Banjoj Luci, kao i o drugim aktuelnim dešavanjima u tom gradu našli su se na meti verbalnih napada.
 
“Prvo je štrajkač glađu – uposlenik Željeznica RS, Čedomir Knežević oduzeo mikrofone ekipi Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS), zbog čega su drugi novinari solidarno odbili snimanje izjava i zahtjeva štrajkača. Sat kasnije je Miladin Stanić, poslanik SDS-a u NSRS, verbalno napao i iz skupštinske sale izbacio snimatelje RTRS. Treći napad je uslijedio na press konferenciji organiziranoj povodom blokade rada NSRS, kojom prilikom je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine, izvrijeđao dopisnicu Oslobođenja iz Banja Luke Gordanu Katanu i dopisnika Dnevnog avaza Gorana Dakića”, saopćili su BH novinari.
 

Iz upravnog odbora Udruženja BH novinari osudili su napade i zahtijevaju od nadležnih organa NSRS, kao i svih poslaničkih klubova i poslanika, poštivanje slobode medija i osiguranje nesmetanog rada novinarskim ekipama.
 
“Nedopustivo je da stranke opozicije i pozicije u Republici Srpskoj koriste međusobne obračune kao priliku za istovremene napade na novinare, ili kao mogućnost da se obračunaju sa medijima u okviru postojećih političkih previranja na javnoj političkoj sceni RS”.
 
BH novinari pozivaju novinare svih medija u Banjoj Luci da solidarno odbiju izvještavati sa događaja na kojima su napadnute njihove kolege, bez obzira na to iz kojeg su medija, te da bojkotiraju svakog političara ili političarku koji prijete novinarima i onemogućavaju ih u obavljanju profesionalnih zadataka.