BH novinari uputili apel medijima povodom komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici

BH novinari uputili apel medijima povodom komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici

BH novinari uputili apel medijima povodom komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici

Udruženje je uputilo i javni protest Bojanu Josipoviću, v.d. direktora RTV Srebrenica.
 
foto: Unsplash
 
Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest Bojanu Josipoviću, v.d. direktora RTV Srebrenica, zbog, kako se ističe u saopštenju, mijenjanja autorske vijesti novinarke Kadire Šakić i najave sutrašnje komemoracije u Srebrenici, te cenzurisanja objave vijesti u medijima i na društvenim mrežama u kojoj se pominje genocid nad Bošnjacima Srebrenice. 
 
Šakić je za RTV Srebrenica pripremila i objavila vijest sa naslovom “Konačan program obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima UN zaštićene zone Srebrenica”. Nakon objave ove vijesti na društvenim mrežama, Josipović je, dodaje se u saopštenju BH novinara, usmeno sugerisao novinarki  da “ne koristi riječ genocid”, te zatražio od uposenika da izbrišu tu riječ u objavi na društvenim mrežama. 
 
“Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim prepravljanje i cenzurisanje autorskih sadržaja  novinara i novinarki u bilo kojem slučaju, pa i prikom izvještavanja o događajima koji se tiču  nedavne ratne prošlosti i zločina o kojima su Haški tribunal i domaće pravosuđe utvrdili relevantne činjenice i donijeli pravosnažne presude”, istaknuto je.
 
U ovom konretnom slučaju, kako dodaju, Šakić je objavila vijest u kojoj se držala činjenica i presuda Haškog tribunal utvrđenih u slučaju Srebrenice, kao i principa novinarskog kodeksa Regulatorne agencije za komunikacije. Zbog svega navedenog, navode BH novinari, postupak Josipovića je neprihvatljiv i predstavlja brutalno kršenje prava na slobodan i dostojanstven rad novinarke, što uključuje i zabranu cenzure i političkog uplitanja u kreiranje medijskih sadržaja.  
 
Upravni odbor BH novinara poziva sve medije u Bosni i Hercegovini (BiH), novinare i novinarke, kao i urednike i urednice da o sutrašnjoj komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici izvještavaju tačno i objektivno, sa suosjećanjem, te poštujući dostojanstvo žrtava i njihovih porodica.  
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.