Društvene mreže će uklanjati sadržaj kojim se negira genocid u Srebrenici

Društvene mreže će uklanjati sadržaj kojim se negira genocid u Srebrenici

Društvene mreže će uklanjati sadržaj kojim se negira genocid u Srebrenici

Iz Twittera i Googlea su saopštili da imaju jasno ustanovljenu politiku koja sankcionište svaki govor mržnje.

foto: wikipedia

Kompanije Twitter i Google su, kako piše Radio Slobodna Evropa, u odgovoru na novinarske upite iz ovog medija poručile da sa svojih društvenih platformi planiraju uklanjati sadržaje u kojima se negira genocid u Srebrenici.

Twitteru i YouTubeu je krajem prošlog mjeseca iz Insituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) upućen zahtjev u kojem se od njih traži da zabrane negiranje genocida u Srebrenici na svojim platformama, a Radio Slobodna Evropa piše da kanadski institut još uvijek nije dobio odgovor na navedeni zahtjev iz ovih kompanija.

Direktor kanadskog instituta Emir Ramić je, kako piše Radio Slobodna Evropa, rekao da očekuje pozitivne odgovore budući da su navedene društvene mreže ranije uklanjale neke sadržaje koji “zadiru” u mržnju prema drugom i drugačijem i koji vrijeđaju žrtve holokausta, i u pojedinim slučajevima, žrtve genocida u Srebrenici.

U odgovorima za Radio Slobodna Evropa su, kako se navodi, iz ovih kompanija su saopštili da imaju jasno ustanovljenu politiku koja sankcionište svaki govor mržnje.

Radio Slobodna Evropa piše da se u odgovoru Googlea pod čijim pokroviteljstvom je i YouTube platforma, kaže kako će uklanjati sve sadržaje po već ustanovljenim pravilima kompanije o širenju govora mržnje, uključujući i genocid u Srebrenici, a slično je navedeno i u odgovoru iz Twittera.

Iz te društvene mreže su, kako se navodi, u odgovoru naveli da Twitterova politika mržnje zabranjuje širok spektar ponašanja, uključujući targetiranje pojedinaca sa uvredljivim namjerama, pozivanje na nasilne događaje, vrstu nasilja gdje su zaštićene kategorije ljudi bile žrtve ili gdje se pokušava poricanje odnosno minimiziranje takvih događaja. Osim toga, Radio Slobodna Evropa piše da se u odgovoru još navodi da Twitter ima snažnu politiku u slučajevima glorifikovanja politike nasilja, te da poduzimaju mjere protiv širenja takvog sadržaja i ponašanja kojim se veličaju ili hvale nasilje i genocid.

Iz Twittera su podsjetili da je ta društvena mreža nedavno potpisala i dokument kojim se obavezala na zaustavljanje širenja mržnje prema Jevrejima na svojoj platformi, a Radio Slobodna Evropa piše da su isti dokument potpisale i kompanije među kojima su Google i Facebook.

Prema riječima Ramića, iz Facebooka su naglasili da na toj društvenoj mreži već imaju politiku zabrane hvaljenja zločina iz mržnje, masovnih ubistava, ismijavanje žrtava i promociju organizacija i pojedinaca koji ih čine i da po toj osnovi, Facebook može uklanjati sa svoje platforme svako negiranje genocida u Srebrenici i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, piše Radio Slobodna Evropa.

Prema evidenciji IGK-a o sadržajima na društvenim mrežama koji negiraju genocid u Srebrenici, Radio Slobodna Evropa piše da Ramić kaže kako najviše objava u kojima se vrijeđaju srebreničke žrtve na društvenim mrežama, dolazi iz bh. entiteta Republika Srpska, te iz Srbije, Rusije, Francuske i drugih država.

Društvene mreže se već izvjesno vrijeme suočavaju sa problemom kontrole sadržaja u kojima se poriču dokazani zločini, a Radio Slobodna Evropa piše da su takvi primjeri brojni i kada je riječ o holokaustu i širenju antisemitizma.

Ramić, kako piše Radio Slobodna Evropa, smatra da kampanja protiv mržnje i negiranja holokausta i genocida ne bi trebalo da ide samo preko platformi društvenih mreža, nego da bi to trebalo biti regulisano i uvođenjem novih zakona koji bi ovu temu regulisali na društvenim mrežama.

Odluku o uvođenju zabrane negiranja genocida i ratnih zločina nedavno je donio bivši visoki predstavnik za BiH, Valentin Incko, a ova zabrana uvedena je u Krivični zakon BiH. Radio Slobodna Evropa piše da i pored međunarodnih upozorenja, vlasti u Srbiji i bh. entitetu Republika Srpka i dalje negiraju genocid u Srebrenici.

Zločin u Srebrenici je, kako se navodi, jedini koji se dogodio na prostoru bivše Jugoslavije, a koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid, a za te zločine je do sada osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Izvor: RFE

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.