Bijela kuća suspendovala akreditaciju novinaru CNN-a

Bijela kuća suspendovala akreditaciju novinaru CNN-a

Bijela kuća suspendovala akreditaciju novinaru CNN-a

Nakon što je insistirao da američki predsjednik odgovori na njegova pitanja, CNN-ovom novinaru Jimu Acosti, zabranjen je ulaz u Bijelu kuću.

Glavni dopisnik CNN-a iz Bijele kuće, Jim Acosta, ne može više ulaziti u tu instituciju jer mu je suspendovana propusnica nakon što je na konferenciji za medije insistirao da predsjednik Donald Trump odgovori na njegova pitanja i nakon što ga je Trump izvrijeđao nazivajući ga “užasnom osobom”.

CNN piše da njihov novinar ima punu podršku svoje medijske kompanije i da su navodi iz ureda za medije američkog predsjednika netačni u odnosu na ono što se i dogodilo na konferenciji za medije nakon izbora u SAD-u.

“Ova nesvakidašnja odluka [zabrana ulaza novinaru] prijetnja je našoj demokratiji i ova zemlja zaslužuje bolje”, stav je CNN-a.

Peter Baker, glavni dopisnik New York Timesa iz Bijele kuće, napisao je na Twitteru: “Nikad nisam vidio ovakvo nešto otkad sam počeo pokrivati Bijelu kuću 1996. Drugi predsjednici se nisu bojali teških pitanja”.

Udruženje dopisnika iz Bijele kuće, WHCA, izdalo je saopštenje u kojem kažu da je zabrana ulaska nedopustiva i da takva odluka treba biti povučena.

Sarah Sanders, glasnogovornica Bijele kuće, rekla je da predsjednik Trump vjeruje u slobodne medije i pozdravlja teška pitanja o njemu i administraciji ali da neće tolerisati da novinar diže ruku na mladu ženu koja samo radi svoj posao kao volonter u toj instituciji.

Navodni incident s internicom bio je razlog za suspenziju pristupa Acoste Bijeloj kući, a iz CNN-a su rekli da je potpuna laž da je Acosta “dirao” djevojku koja je nekoliko puta pokušala da uzme mikrofon iz njegovih ruku, što je vidljivo i na snimcima sa konferencije za medije.

 

Izvor: CNN