SAD: Trump utječe na povjerenje građana u medije

SAD: Trump utječe na povjerenje građana u medije

SAD: Trump utječe na povjerenje građana u medije

Glasači američke demokratke stranke više vjeruju medijima otkako je Trump na vlasti, dok je povjerenje republikanaca u medije u padu.

Foto: Wikimedia Commons

Mandat američkog predsjednika Donalda Trumpa donio je promjene u tome kako građani doživljavaju medije, pokazuje novo istraživanje Instituta Poynter. Demokrati imaju više povjerenja u medije nego ikad, dok republikanci sve češće iskazuju ekstremno negativne stavove o medijima. Uzrok izrazito negativnog stava republikanaca prema medijima istraživači nalaze u Trumpovom otvorenom optuživanju određenih medijskih kuća za objavljivanje laži.

"Trump je uzrokovao ranije neviđene nivoe polarizacije u stavovima prema medijima. U periodu za koji imamo podatke, demokrati i republikanci nisu nikada imali toliko razdvojene stavove o povjerenju u medije", kaže Brendan Nyhan, profesor političkih nauka na Darthmouthu i jedan od autora studije.

Foto: Poynter

Dok su nalazi istraživanja pokazali sasvim različite nivoe povjerenja u medije, istraživači su uvidjeli i da su navike korištenja online medija republikanaca i demokrata mnogo sličnije nego što se ranije mislilo.

"Demokrati imaju tendenciju da kažu da čitaju Huffington Post više nego što je to slučaj, dok ga republikanci čitaju više nego što prijavljuju. Obrnuto je slučaj za Fox News - republikanci njihov web sajt posjećuju manje nego što kažu, dok ga demokrate posjećuju više nego što će reći", kažu istraživači nakon praćenja online aktivnosti korisnika. 

Izvor: Poynter, Buzzfeed