Bjelorusija: Kršenje slobode medija i međunarodnog vazdušnog saobraćaja

Bjeloruske vlasti naredile prisilno slijetanje aviona Ryanair, a potom uhapsile novinara

Bjelorusija: Kršenje slobode medija i međunarodnog vazdušnog saobraćaja

Avion je, kako prenosi Reuters, prisilno spušten uz obrazloženje da se u njemu nalazi bomba koja kasnije nije pronađena.

foto: Roman Protasevič/screenshot RSE

Putnički avion kompanije Ryanaira koji je bio na putu iz Grčke u Litvaniju je odlukom vlasti Bjelorusije jučer prisilno spušten u glavni grad te zemlje Minsk nakon čega je uhapšen novinar Roman Protasevič koji je putovao tim avionom, piše Reuters.

Let aviona Ryanaira je iznenada preusmjeren prema Minsku samo dvije minute prije nego se našao u zračnom prostoru Litvanije, a Reuters piše da je avion Ryanaira u Minsk sletio uz pratnju ratnog aviona MiG-29, i uz obrazloženje bjeloruskih vlasti da se u tom avionu nalazi bomba koja poslije nije pronađena.

Kako prenosi Al Jazeera Balkans, ime novinara Romana Protaseviča kojeg je policija uhapsila na aerodromu u Minsku, se nalazilo na spisku traženih osoba nakon masovnih prošlogodišnjih uličnih protesta koji su nastali nakon predsjedničkih izbora u toj zemlji na kojim je pobijedio Aleksandar Lukašenko.

Dvadesetšestogodišnji novinar Protasevič je radio za Telegramov news kanal Nexta sa sjedištem u Poljskoj na kojem su prošle godine emitovani snimci sa masovnih protesta protiv Lukašenka u vrijeme kada je to stranim medijima bilo teško raditi, piše Reuters.

Kako se navodi, Protaseviča koji trenutno radi za drugi Telegramov kanal Belamova, bjeloruske vlasti traže zbog optužbi da je odgovoran za ekstremizam, organizovanje masovnih protesta i poticanje mržnje.

Al Jazeera Balkans prenosi da su prisilno slijetanje aviona Ryanaira i hapšenje novinara Protaseviča osudile Sjedinjene Američke Države, a državni sekretar te zemlje Antony Blinken koji je ovaj potez bjeloruskih vlasti okarakterisao kao “šokantan čin, koji je ugrozio živote 120 putnika u avionu” je zatražio da se Protaševič hitno pusti na slobodu.

Osim toga, osude za ovaj potez stigle su iz Evropske komijsije i NATO-a, a Reuters piše da je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen putem Twittera, između ostalog, poručila da je svako kršenje međunarodnog vazdušnog saobraćaja nedopustivo, a kako piše Deutsche Welle, predsjednik Vijeća Evrope Charles Michel je najavio da će “provokacija Minska i moguće sankcije protiv Lukašenkovog režima biti teme razgovora na izvanrednom samitu Vijeća u ponedjeljak navečer”.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je navedeni događaj na Twitteru okarakterisao kao ozbiljan i opasan incident zbog kojeg je potrebno provesti međunarodnu istragu, prenosi Reuters.

Međunarodna civilna avijacijska organizacija je, kako se navodi, na Twitteru navela kako je prekršena Čikaška konvencija, sporazum iz 1944. godine koji je kreiran s ciljem da se omogući miran i neometan rad civilne avijacije.

Osim novinara Protaseviča, kako navodi Al Jazeera Balkans, bjeloruske vlasti su privele i studenticu bjeloruskog univerziteta u Vilniusu EHU (Evropski humanistički univerzitet) Sofiju Sapegu koja je putovala s novinarom Protasevičem.

Nakon sedam sati provedenih na zemlji, avion je poletio iz Minska i sletio u litvanski Vilnius, a Reuters piše da je putnike Ryanaira dočekala premijerka te zemlje.

Kako prenosi Reuters, u Bjelorusiji je od avgusta prošle godine prema podacima organizacija za ljudska prava bilo uhapšeno oko 35 hiljada osoba od kojih su mnogi dobili i zatvorske kazne. Prema podacima koje je u martu objavila Evropska federacija novinara, od predsjedničkih izbora u toj zemlji je privedeno više od 480 novinara.

Evropska federacija novinara je tada navela i da su lideri 50 novinarskih sindikata i udruženja iz 34 evropske zemlje pozvali su svoje vlade da pojačaju pritisak i poduzmu mjere u slučaju stalnih kršenja ljudskih prava i slobode medija u Bjelorusiji, te od vlasti Bjelorusije zatražili da hitno oslobode 12 zatvorenih novinara i povuku kaznene postupke protiv njih.

Izvori: Reuters, AJB, DW

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.