Od predsjedničkih izbora u Bjelorusiji privedeno više od 170 novinara, dvoje ranjeno

Od predsjedničkih izbora u Bjelorusiji privedeno preko 170 novinara, a dvoje ih je ranjeno

Od predsjedničkih izbora u Bjelorusiji privedeno više od 170 novinara, dvoje ranjeno

Udruženje novinara Bjelorusije (BAJ) je od početka godine registrovalo više od 300 slučajeva grubih kršenja prava novinara u toj zemlji.

foto: pixabay

Udruženje novinara Bjelorusije (BAJ) je od januara do sredine septembra 2020. u toj zemlji zabilježilo više od 300 slučajeva grubih kršenja prava novinara, a većina ih je registrovana tokom šest sedmica nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji kada je privedeno više od 170 novinara, a dvoje ranjeno, dok su u 52 slučaja novinari pretučeni ili im je oduzeta ili oštećena oprema, piše BAJ.

Predsjednik Udruženja novinara Bjelorusije Andrei Bastunets poručio je da bjeloruski zakon danas ne štiti novinare, nego da su novinari sada ti koji štite zakon. Dodao je i da su novinari osuđeni na kratke zatvorske kazne i da su slučajevi kršenja prava novinara zabilježeni uprkos uvjerenjima ministra unutrašnjih poslova te zemlje Yurija Karayeva da je štampa svetinja i da se novinari, kakvi god bili, ne smiju dirati.

Bjelorusko udruženje novinara je sredinom avgusta ove godine obavijestilo javnost i o masovnom blokiranju rada medija kada su u toj zemlji blokirana 73 novinarska portala i web stranice organizacija civilnog društva, a tada je obustavljeno i štampanje dnevnih novina Narodnaya Volya i Komsomolskaya Pravda. Iz udruženja je saopšteno da su te web stranice blokirane bez ikakvog upozorenja ili objašnjenja, kao i da su vlasti Bjelorusije tek 21. avgusta shvatile da im je za takvo blokiranje informacija potrebno pravno utemeljenje.

Kada je riječ o freelance novinarima u toj zemlji, BAJ piše da su oni navikli na probleme i da svake godine dobijaju velike novčane kazne. Bjeloruske vlasti kažnjavaju građane koji sarađuju sa stranim medijima i koji nemaju akreditacije ministastva vanjskih poslova, a koje je, kako tvrde iz BAJ-a, nemoguće dobiti. Iz tog udruženja pišu da se ove godine stanje pogoršalo i da kratkotrajnu akreditaciju za izborni period nije dobilo više od stotinu stranih novinara. Navodi se i da su trajne akreditacije oduzete od 17 dopisnika stranih medija i da su oni jednostavno protjerani iz zemlje, a neki od njih su prethodno bili pretučeni.

Međunarodne organizacije za slobodu medija i Udruženje novinara Bjelorusije su i ranije pozivali vlasti Bjelorusije da zaustave pritisak na medije u ovoj zemlji, a predsjednik bjeloruskog udruženja novinara Bastunets kaže da novinari u toj zemlji i dalje rade svoj posao i pronalaze, primaju i šire informacije. Naveo je i da neki od njih i tokom noći ostaju ispred policijskih stanica i pritvorskih centara iščekujući izlazak njihovih kolega na slobodu.

BAJ je sredinom septembra objavio i spisak novinara čija su prava prekršena od početka 2020. godine, a za koja smatraju odgovornima predstavnike vlasti. Na spisku se nalaze i detaljni podaci o napadima, fizičkim i pshičkim posljedicama, hapšenjima novinara i slično.

Na posljednjim predsjedničkim izborima u Bjelorusiji pobijedio je Aleksandar Lukašenko kojem je ovo šesti mandat kao predsjedniku. Protivnički kandidati izrazili su nezadovoljstvo zbog rezultata predsjedničkih izbora održanih 9. avgusta ove godine, a hiljade ljudi je tada izašlo na proteste.

Izvor: BAJ, IFEX

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.