Bjelorusija: Održano ročište novinarkama Belsata kojima prijeti trogodišnja kazna zatvora

Bjelorusija: Održano ročište novinarkama Belsata kojima prijeti trogodišnja kazna zatvora

Bjelorusija: Održano ročište novinarkama Belsata kojima prijeti trogodišnja kazna zatvora

Udruženje novinara Bjelorusije pozvalo medijske organizacije širom svijeta da pruže podršku novinarima u toj zemlji.

foto: screenshot twitter/RSE

Nastavljeno je suđenje novinarkama Belsata Katerini Andreevoj i Darji Chucovoj koje su optužene za izazivanje nereda tokom izvještavanja sa protesta koji su u novembru 2020. organizovani u Minsku zbog ubistva mladića Romana Bondarenka kojeg su nepoznate osobe pretukle do smrti, piše Udruženje novinara Bjelorusije.

Navodi i da je tokom tog protesta policija brutalno rastjerala demonstrante, te da su uhapšeni novinari raznih medija koji su kasnije optuženi za “izazivanje masovnih nereda”.

Katerina Andreeva i Darja Chultsova se već dva mjeseca nalaze iza rešetaka, a kako se navodi, optužene su za organizovanje i pripremanje akcija koje grubo krše javni red. Udruženje novinara Bjelorusije piše da je tužilac čitao optužnicu više od 10 minuta, te da je istraga tužitelja pokazala da je “zločin” počinjen uz pomoć mobilnih telefona, video kamera, stativa i press prsluka.

Optužene novinarke su negirale krivicu, a bjelorusko udruženje novinara piše da su suđenju prisustvovale brojne kolege iz raznih medija, rodbina, prijatelji i diplomati koji su im pružili podršku. Navodi se i da su u sudnicu bili pušteni novinari bjeloruskih i ruskih provladinih medija, te da je na desetine ljudi ostalo iza vrata sudnice, u hodniku.

Iz Udruženja novinara Bjelorusije navode da je advokat Chultsove podnio zahtjev za promjenu mjera zabrane za obje optužene novinarke navodeći nedostatke osuđujućih presuda i pandemiju koronavirusa zbog čega je nesigurno boraviti u istražnom zatvoru, ali je zahtjev odbijen.

Uoči suđenja novinarkama Belsata kojima prijeti trogodišnja zatvorska kazna, Udruženje novinara Bjelorusije je pozvalo predstavnike medija širom svijeta da u znaku solidarnosti pruže podršku novinarima u Bjelorusiji čije vlasti u posljednjih šest mjeseci provode suzbijanje nezavisnih novinara i medija u toj zemlji.

Prema podacima bjeloruskog udruženja novinara, tokom izvještavanja sa protesta nastalih zbog nezadovoljstva rezultatima predsjedničkih izbora 2020. godine, vlasti te zemlje su vršile represiju nad novinarima. Kako se navodi, uhapšeno je 477 novinara, dok je u 62 slučaja zabilježeno nasilje nad novinarima i blokirano je više od 50 stranica na internetu. Iz tog udruženja navode da su novinari u toj zemlji proveli više od 1.200 dana u zatvoru.

Udruženje novinara Bjelorusije piše da su vlasti te zemlje početkom 2021. godine samo pojačale pritisak na medije, a zbog kaznenih prijava zatvorenim novinarima prijeti zatvorska kazna pod politički motivisanim optužbama.

Ovim povodom regovale su i Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara koje su također pozvale medijske organizacije širom svijeta da pruže podršku bjeloruskim novinarima i zatraže puštanje na slobodu 11 zatvorenih novinara u toj zemlji.

Podršku nezavisnim novinarima i medijima u Belorusiji dalo je i Nezavisno udruženje novinara Srbije koje je bjeloruske vlasti pozvalo da prestanu sa torturom nad njima.

Izvor: BAJ, IFJ, EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.