Bjelorusija: U nedjelju privedeno još najmanje 40 novinara

Bjelorusija: U nedjelju privedeno još najmanje 40 novinara

Bjelorusija: U nedjelju privedeno još najmanje 40 novinara

Evropska federacija novinara traži sankcije za one koji hapšenjem novinara pokušavaju cenzurisati masovne proteste u toj zemlji.

foto: pixabay

U Bjelorusiji je u nedjelju 11. oktobra ove godine privedeno još najmanje 40 novinara koji su izvještavali sa protesta koji u toj zemlji traju od 9. avgusta 2020., piše Udruženje novinara Bjelorusije (BAJ). Nova hapšenja novinara desila su se neposredno prije okupljanja građana na ulicama, a objavljen je i spisak novinara koji su u nedjelju uhapšeni u Minsku, Grodnu, Vitebsku, Mogilu, Gomelu i Brestu.

Kako piše Evropska federacija novinara, od 9. avgusta ove godine registrovano je 277 hapšenja novinara, a generalni sekretar Evropske federacije novinara Ricardo Gutierrez rekao je da se osam novinara još uvijek nalazi u zatvoru i naveo primjer uhapšene novinarke Laryse Shchyrakove koja trenutno u pritvoru čeka na suđenje zbog takozvanog učešća u neovlaštenom protestu.

Gutierrez je poručio i da međunarodna zajednica mora pojačati sankcije i pozvao Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju (OESS), Vijeće Evrope i Evropsku uniju da reaguju zbog pojačane represije u Bjelorusiji.

Na posljednjih izborima u Bjelorusiji je, prema zvaničnim podacima, oko 80 posto glasova dobio Aleksandar Lukašenko kojem je ovo šesti mandat kao predsjedniku zemlje. Protivnički kandidati izrazili su nezadovoljstvo zbog rezultata, a hiljade građana je izašlo na proteste.

Od tada su u Bjelorusiji zabilježeni brojni slučajevi kršenja prava novinara koji su uhapšeni, pretučeni ili im je oštećena ili oduzeta oprema, a zabilježeni su i slučajevi oduzimanja akreditacija stranim novinarima, kao i o masovnom blokiranju rada medija.

Izvor: BAJ, EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.