Bjeloruska novinarka osuđena na osam godina zatvora zbog izdaje

Bjeloruska novinarka osuđena na osam godina zatvora zbog izdaje

Bjeloruska novinarka osuđena na osam godina zatvora zbog izdaje

Bjeloruska novinarka Katsiaryna Andreyeva već se nalazi u zatvoru zbog “kršenja javnog reda i mira”.
 
foto: fidh.org
 
Bjeloruski sud osudio je u srijedu novinarku poljske televizije Belsat TV Katsiarynu Andreyevu na osam godina zatvora zbog izdaje. Andreyeva već služi dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog “organizovanja ilegalnih protesta” u Minsku, javljaju iz Komiteta za zaštitu novinara (CPJ). Trebala je biti puštena na slobodu u septembru.
 
Ova 28-godišnja novinarka uhapšena je u novembru 2020. godine kada je izvještavala o masovnim protestima u Minsku, koji su organizovani nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji na kojima je Aleksandar Lukašenko ponovo izabran za predsjednika. Andreyeva je, nakon protesta, koje je bjeloruska vlast nasilno prekinula, osuđena na dvije godine zatvora zbog “kršenja javnog reda i mira”. 
 
Desetine hiljada ljudi uhapšeno je tokokom višemjesečnih protesta u Bjelorusiji 2020. godine. Nekoliko demonstranata ubijeno je u nasilju, a više organizacija za zaštitu prava navode da postoje vjerodostojni dokazi da su službenici bezbjednosti koristili torturu protiv nekih od privedenih.
 
“Naša kolegica Katsiaryna Andreyeva osuđena je na osam godina zatvora”, javili su na Telegramu iz TV kuće Belsat, koju je Bjelorusija proglasila “ekstremističkom” organizacijom. Dodali su i kako njena porodica 55 dana nije znala detalje slučaja.
 
Grupa za ljudska prava Viasna objavila je na svom sajtu da je porodica ove novinarke tek u aprilu obaviještena da je optužena za “državnu izdaju”, kada se već nalazila u zatvoru. Vlasti nisu otkrile detalje slučaja, a suđenje je održano iza zatvorenih vrata.
 
Novinarku je Viasna proglasila političkom zatvorenicom nakon prve presude. Ta grupa za ljudska prava procjenjuje da se blizu 1.300 političkih zatvorenika nalazi u Bjelorusiji, uključujući i Andreyevu. Mnogi od njih su uhapšeni tokom protesta protiv predsjednika Lukašenka koji je na vlasti od 1994. godine.
 
Komitet za zaštitu novinara nakon nove presude navodi kako su “bjeloruske vlasti jasno stavile do znanja da će biti nemilosrdne u svojoj osveti prema novinarima koji su pratili proteste 2020. godine”.
 
Izvršni direktor CPJ Robert Mahoney je istakao kako bjeloruske vlasti ne smiju osporiti žalbu Andreyeve i da je trebaju pustiti na slobodu, zajedno sa svim ostalim zatvorenim novinarima. 
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.