Brutalno ubijen urednik LGBT magazina u Bangladešu

Bangladeš: Urednik LGBT magazina brutalno ubijen

Brutalno ubijen urednik LGBT magazina u Bangladešu

Ubistvo urednika jedinog LGBT magazina u Bangladešu najnovije je u nizu akcija islamskih militanata.

Foto: Wikipedia

Xulhaz Mannan, 35-godišnji osnivač i urednik LGBT magazina Roopbaan, ubijen je u ponedjeljak naveče kada su, prema izjavama očevidaca, maskirani napadači naoružani noževima ušli u zgradu u kojoj je stanovao pretvarajući se da rade za kompaniju za dostavu.

Urednika i njegovog prijatelja ubili su u napadu noževima, a predstavnik obezbjeđenja koji je ušao u stan nakon što je čuo buku također je povrijeđen.

Brutalno ubistvo Mannana, koji je, pored vođenja jedinog LGBT magazina u Bangladešu, radio i u američkoj ambasadi u Dhaki, najnovije je u nizu akcija islamskih militanata u Bangladešu, koji su kreirali listu blogera ateista i ranije ovog mjeseca na isti način ubili studenta prava koji je na svojoj Facebook stranici objavio post protiv islamskog ekstremizma, prenosi NPR.

"Ubistvo Xulhaya Mannana mora biti odmah istraženo, a počinioci privedeni. Novinari i intelektualci su meta napada u Bangladešu, a vlada je učinila veoma malo da zaustavi ubilački pohod i pruži sigurnost grupama koje su u opasnosti", kaže se u reakciji Komiteta za zaštitu novinara (CPJ).

Bangladeš se po Indeksu slobode medija nalazi na 144. mjestu, gdje je zemlja opisana kao "mjesto gdje je loša ideja kritizirati Islam".

Izvor: BBC, CPJ