CIK novčano kaznio kandidatkinju za načelnicu Novog Sarajeva zbog širenja govora mržnje prema LGBTIQ osobama

CIK novčano kaznio kandidatkinju za načelnicu Novo Sarajevo zbog širenja govora mržnje prema LGBTIQ osobama

CIK novčano kaznio kandidatkinju za načelnicu Novog Sarajeva zbog širenja govora mržnje prema LGBTIQ osobama

Kandidatkinja za načelnicu općine Novo Sarajevo Adna Pandžić je na Facebook statusu Bh. povorku ponosa nazvala “povorkom stida” zbog čega je novčano kažnjena sa 3.000 KM.

foto: redakcija

Centralna izborna komisija BiH (CIK) odlučila je novčano kazniti koaliciju političkih stranaka Demokratske fronte (DF) i Građanskog saveza (GS) i njihovu kandidatkinju za načelnicu općine Novo Sarajevo Adnu Pandžić koja na svom Facebook statusu Bh. povorku ponosa nazvala “povorkom stida”, saopšteno je iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa koji je zbog takve objave uputio žalbu CIK-u 27. avgusta 2020.

U saopštenju za medije Organizacioni odbor bh. povorke navodi da je na 58. sjednici CIK-a potvrđeno kršenje Izbornog zakona BiH i da je koalicija stranaka DF/GS kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 1.500 KM, a kandidatkinja Adna Pandžić sa 3.000 KM.

“Kako je Centralna izborna komisija navela u svojoj odluci, kandidatkinja je nedvosmisleno imala namjeru da svojim porukama širi govor mržnje, što može imati negativne posljedice po LGBTIQ osobe. Prvenstveno, ovakvim govorom se prema članovima zajednice može stvoriti prezir i neprijateljstvo, ali i izazvati nasilje”, saopšteno je iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Organizatori bh. povorke ponosa su saopštili i da je CIK naveo da takvo ponašanje ne može biti tolerisano u izbornoj kampanji, kao ni van službenog perioda od 30 dana izborne kampanje, kao i da takva javna izjava podstiče i opravdava napad na seksualnu orijentaciju i diskriminira pripadnike LGBTIQ grupe, što je današnjem društvu nedopustivo.

Iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa navode i da je Pandžić putem svog Facebook statusa objavljenog 23. avgusta istakla i da ne prihvata LGBTIQ osobe, kao i da se takve osobe ne mogu svrstati u “normalan obrazac ponašanja”. Organizatori bh. povorke ponosa smatraju da je takva retorika neprihvatljiva i da takav javno iznesen stav produbljuje probleme sa kojima se LGBTIQ osobe svakodnevno i kontinuirano suočavaju.

“Govor mržnje nije i ne smije biti izjednačen sa slobodom govora, a demokratija i online prostor ne smiju postati sinonim za apsolutnu slobodu bez odgovornosti!” saopštili su organizatori bh. povorke ponosa.

Organizatori su također pozdravili odluku CIK-a zbog izrečenih kazni i pozvali sve kandidate i kandidatkinje, bh. političke stranke i sve javne i političke ličnosti da pod hitno prestanu širiti govor mržnje i netrpeljivost, kako prema LGBTIQ osobama, tako i prema drugim marginalizovanim grupama u bh. društvu navodeći da politiziranje i korištenje marginalizovanih grupa za jeftine političke poene šteti cijelokupnom društvu i podliježe zakonskom sankcionisanju.

Izvor: lbti.ba

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.