CIN dobitnik novinarske nagrade USAID-a

CIN-dobitnik novinarske nagrade USAID-a

CIN dobitnik novinarske nagrade USAID-a

Prvu nagradu USAID-ovog Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH (SGIP) za pisanje o udomiteljstvu u BiH osvojio je Centar za istraživačko novinarstvo. 

Foto: USAID

Novinarke CIN-a Sadeta Fišić, Maida Salkanović i Jovana Kljajić su u nagrađenoj priči "Visoka cijena krova nad glavom" otkrile slučajeve zlostavljanja djece u nekim hraniteljskim porodicama. Drugu nagradu i novčani iznos od 1.500 konvertibilnih maraka osvojio je novinar Alem Dedić iz sedmičnog lista „Novo vrijeme“ sa pričom „Da kuća bude dom“, dok je priznanje za treće mjesto dobio novinar BH Radija 1, Mirsad Bajtarević. 

"Potrebno je bilo ukazati na nepravilnosti i zloupotrebe koje se deššavaju zbog neuređenosti ove oblasti, nedostatka zakonske regulative i nedovoljne kontrole, kako bi se radilo na njihovoj prevenciji. Posljedica nefunkcionisanja sistema je da su u nekim slučajevima djeca silovana, zlostavljana i zanemarivana. Istražživanje je poslužžilo kao svojevrsni poticaj u kreiranju javne politike i definisanju određenih stavki Zakona o hraniteljstvu, koji je trenutno u formi prednacrta", ističe Sadeta Fišić, novinarka CIN-a i jedna od autorica nagrađene priče. 

Ocjenjivački žiri su činili Jasmina Selimović iz Udruženja „Familija“ iz Tuzle, Ljiljana Zurovac iz Vijeća za štampu u BiH, Milkica Milojević iz Udruženja „BH novinari“, Eldin Karić iz Centra za razvoj medija i analize (CRMA) i Antonio Prlenda iz projekta SGIP.

Izvor: CIN, USAID