CNN predstavio dronove za novinsko izvještavanje

CNN predstavio dronove za novinsko izvještavanje

CNN predstavio dronove za novinsko izvještavanje

Nakon dvije godine istraživanja i testiranja, CNN-ovi dronovi koji će se koristiti za prikupljanje vijesti, spremni su za upotrebu.
 
Foto: Poynter/CNN
 
Američka medijska kuća predstavila je javnosti svoju grupu dronskih uređaja CNN Air, namijenjenu za zračne snimke i medijsko izvještavanje. 
 
CNN Air se sastoji od dva dronska operatera koji će konstantno biti u funkciji, kao i od više drugih dronova različitih veličina. Ovim poduhvatom CNN je među prvim medijskim kućama koje su uspješno završile testiranje dronova i namjeravaju ih koristiti za potrebe novinarskih zadataka.
 
Jedno od pitanja na koje će medijske kuće koje se odluče za upotrebu dronova morati dati odgovor je problem etičnosti ovakvog izvještavanja zbog mogućnosti povrede prava na privatnost.
 
Greg Agvent, direktor Odjela za upravljanje vijestima pri CNN-u, smatra da do problema neće dolaziti.
 
"CNN postoji oko 35 godina. Imamo prilično snažan sistem za etička i pitanja privatnosti na dnevnoj osnovi, bez obzira na to koju tehnologiju koristimo. Ovo je još jedan od naših alata".
 
Američka Federalna agencija za avijaciju u junu je objavila vodič kojim se dozvoljava novinarima koji nemaju pilotsku licencu da upravljaju bespilotnim letjelicama nakon što polože potrebne testove.
 
Prethodno je ta agencija zabranila upotrebu dronova u okviru nastave žurnalistike na američkim univerzitetima, ali je nekoliko medijskih organizacija osporilo takvu odluku, navodeći da se ona kosi sa Prvim amandmanom.