Deutsche Welle tuži tursko ministarstvo zbog oduzetog materijala

Deutsche Welle tuži tursko ministarstvo zbog oduzetog materijala

Deutsche Welle tuži tursko ministarstvo zbog oduzetog materijala

Njemačka medijska kuća Deutsche Welle podnijela je tužbu sudu u Ankari protiv turskog ministra za mlade i sport, nakon što je snimak intervjua s njim konfiskovan i svi zahtjevi za njegovo vraćanje odbijeni.

Foto: Deutsche Welle

Njemački Deutsche Welle je 5. septembra snimio intervju sa Akif Cagatay Kilicem, turskim ministrom za mlade i sport, u okviru emisije "Konfliktna zona". Razgovor se dotakao posljedica julskog državnog udara, kao i tema medijskih sloboda i prava žena u Turskoj. Nakon što je snimanje intervjua završeno, glasnogovornik turske vlade tražio je od DW-a da ne emituje intervju, a kada je DW to odbio video je konfiskovalo ministrovo osoblje. Svi zahtjevi za njegovo vraćanje su odbijeni, tako da je DW pribjegao pravnim mjerama i podnio tužbu pred sudom u Ankari.

"Mi zagovaramo slobodu medija bez prepreka. Turska je blisko povezana sa Evropom, a to sa sobom nosi i poštivanje temeljnih demokratskih principa", kaže Karl Jüsten, predsjednik odbora DW-a.

"Duboko je uznemiravajuće da je Deutsche Welle prisiljen da uloži sudsku tužbu za vraćanje videointervjua sa turskim ministrom".

Izvor: DW, Washington Post