Dezinformacije i mizogini narativi negativno uticali na prava žena tokom pandemije

Dezinformacije i mizogini narativi negativno uticali na prava žena tokom pandemije

Dezinformacije i mizogini narativi negativno uticali na prava žena tokom pandemije

Dezinformacije su se, tokom pandemije koronavirusa i paralelne pojave infodemije u svijetu, pokazale kao trajne, otporne, strateške i prilagodljive.

foto: pixabay

Pandemija koronavirusa potvrdila je tendenciju prilagođavanja dezinformacija u različitim okruženjima, kao i mizoginih narativa čije je širenje negativno uticalo na prava žena tokom pandemije što je naročito bilo izraženo kroz širenje dezinformacija na osnovu roda u kojima su žene predstavljene u negativnom kontekstu, pokazala je analiza EU DisinfoLaba, organizacije koja se bavi istraživanjem dezinformacija.

Posljedica širenja ovakvih dezinformacija negativno se odražava na percepciju žena u društvu, potkopavanje njihove vjerodostojnosti u zauzimanju položaja moći, obeshrabrivanju žena da učestvuju u javnoj raspravi i narušavanju njihove slobode izražavanja, piše u analizi.

Prema definiciji koja se navodi u analizi, dezinformacije na osnovu roda podrazumijevaju širenje lažnih ili obmanjujućih informacija kojima se napadaju žene, što se posebno odnosi na političarke, novinarke i žene koje su javne ličnosti a koje se napadaju zbog toga što su žene.

Neki od glavnih nalaza ove analize su, između ostalog, pokazali da se širenjem mizoginih dezinformacija, nakon nastalih brojnih ekonomskih posljedica prouzrokovanih pandemijom, nastajalo negativno predstaviti političarke kao nesposobne i nekompetentne u donošenju važnih odluka i davanju prioriteta relevantnim pitanjima uprkos tome što su se mnoge zemlje predvođene ženama, poput Njemačke i Novog Zelenda, pokazale uspješnijim u suzbijanju zaraze koronavirusom u odnosu na one zemlje koje predvode muškarci. Kako piše u analizi, žene u politici često pokazuju visok stepen empatije, što neki tumače kao slabost ili pretjernu osjetljivost.

Osim toga, širenjem mizoginih narativa i dezinformacija, žene su nerijetko bile predstavljane i kao žrtve, ali i kao neprijateljice javnosti, piše u analizi.

Pandemija je uticala na širenje dezinformacija o vakcinama protiv koronavirusa, što se negativno odrazilo na žene i pitanje abortusa zbog dezinformacija koje u vezu dovode korištenje ćelija fetusa za proizvodnju vakcina. Iako su se takve informacije pojavile još 1960. godine, u analizi se se navodi da je zbog toga, takva vrsta stigme prisutna i danas kako bi se osudila prava žena na abortus.

Žene su također optužene i za širenje koronavirusa tokom protesta organizovanih povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena u Španiji, a navodi se i da je taj primjer poslužio kao izgovor za potkopavanje feminizma i rodne ravnopravnosti.

Analiza je pokazala da se u cilju polarizacije javnog mnijenja, mizogine dezinformacije često kombinuju sa različitim temama, dok su se dezinformacije tokom pandemije koronavirusa i paralelne pojave infodemije u svijetu, pokazale kao trajne, otporne, strateške i prilagodljive.

U analizi se ističe i važna uloga medija po pitanju stvaranja i reprodukcije društvenih i kulturnih normi koje utiču na rodnu ravnopravnost, a pristutvo seksizma u medijima također može uticati na širenje dezinformacija putem interneta i društvenih mreža.

Osim primjera dezinformacija u kojima su žene prikazane u negativnom kontekstu, u analizi se navodi i niz preporuka koje se odnose na fenomen širenja dezinformacija na osnovu roda, uključujući identifikaciju manje vidljivih agendi koje se kriju u okviru takvih dezinformacija, kao i otkrivanje osnovnih uzroka mizigonije. Iako se istraživanjem posebno fokusiralo na pojavu mizoginih dezinformacija, u analizi se navodi da dezinformacije na osnovu roda, ipak predstavljaju širi pojam koji je potrebno istraživati.

Cijela analiza dostupna je na ovom linku.

Izvor: EU Disinfo Lab

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.