Die Welt tuži Tursku zbog hapšenja novinara Deniza Yücela

Die Welt tuži Tursku zbog hapšenja novinara Deniza Yücela

Die Welt tuži Tursku zbog hapšenja novinara Deniza Yücela

Njemačke novine Die Welt slučaj svog novinara Deniza Yücela, koji je u turskom zatvoru od februara, iznose pred Evropski sud ljudskih prava u Strazburgu.

Foto: S&D/Twitter

Die Welt je uložio tužbu protiv Turske Evropskom sudu za ljudska prava u pokušaju da za svog novinara osiguraju ukidanje optužbi i slobodu, a slučaj je podržao i njemački Ministar pravde. 

"Poduzet ćemo sve pravne mjere da omogućimo slobodu izvještavanja i za Denisa Yücela i za nas kao novinu", rekla je povodom najave tužbe direktorica lista, Stephanie Kaspar, dodajući da Die Welt ne može nezavisno izvještavati o događajima u Turskoj bez reportera na licu mjesta.

Yücel, koji ima i njemačko i tursko državljanstvo, uhapšen je 14. februara nakon pisanja o e-mailovima Berata Albayraka, turskog ministra energetike i zeta predsjednika Erdogana, koji su u javnost procurili intervencijom hakerskog kolektiva RedHack krajem prošle godine, otkrivši kontrolu medija u Turskoj i korištenje lažnih Twitter naloga za promociju vladajuće stranke.

Novinar se suočava sa optužbama za širenje terorističke propagande i poticanje nasilja, a u martu mu je odbijena žalba i puštanje na slobodu.

Yücel je za vrijeme boravka u zatvoru osvojio nekoliko novinarskih nagrada i jedan je od 164 novinara trenutno zatvorena u Turskoj, prema podacima Evropske novinarske federacije.

Izvor: ECPMF, Die Welt, POLITICO