Donald Trump tužio novinara Boba Woodwarda zbog objavljivanja audio zapisa njihovih intervjua

Donald Trump tužio novinara Boba Woodwarda zbog objavljivanja audio zapisa njihovih intervjua

Donald Trump tužio novinara Boba Woodwarda zbog objavljivanja audio zapisa njihovih intervjua

Trump tvrdi da nije dao Woodwardu dozvolu da objavi audio zapise intervjua.
 
foto: Facebook / Donald J. Trump
 
Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump tužio je bivšeg novinara Washington Posta Boba Woodwarda zbog kršenja autorskih prava, tvrdeći da je Woodward objavio audio zapise iz njihovih intervjua bez Trumpovog pristanka.
 
Woodward je uradio nekoliko intervjua s Trumpom za potrebe njegove knjige “Rage” o bivšem američkom predsjedniku koja se pojavila u knjižarama u septembru 2020. Takođe, Woodward je kasnije izdao “The Trump Tapes”, audio knjigu koja sadrži osam sati intervjua s Trumpom isprepletenih autorovim komentarom. Ta knjiga, koja je puštena u prodaju 25. oktobra 2022., sadrži 20 intervjua koje je Woodward vodio s Trumpom od 2016. do 2020., uključujući i one za “Rage”.

Međutim, Trump, u tužbi podnesenoj u ponedjeljak u sjevernom okrugu Floride, tvrdi da nije dao Woodwardu dozvolu da objavi audio zapise intervjua.
 
Tužio je i Woodwardovog izdavača, Simon & Schuster, i njegovu matičnu kompaniju Paramount Global.
 
U tužbi protiv Woodwarda, bivši američki predsjednik tvrdi da je autor “odlučio da uzurpira i iskoristi" njegov glas objavljivanjem audio snimaka intervjua, jer je, kako se navodi u tužbi, “glas Trumpa jedan od najprepoznatljivijih glasova na svijetu”.
 
“Predsjednik Trump je više puta rekao Woodwardu da će intervjue koristiti Woodward i samo Woodward u svrhu preciznog citiranja predsjednika Trumpa za 'pisanu riječ', tj., 'Rage', a ne u bilo koju drugu svrhu, uključujući pružanje, marketing ili prodaju intervjua javnosti ili medijima, na bilo koji način, oblik ili formu”, navodi se u tužbi.
 
Trump u ovoj tužbi, u kojoj se tvrdi da je audio zapis bio “zaštićeni materijal, podložan raznim ograničenjima upotrebe i distribucije”, traži skoro 50 miliona dolara odštete. 
 
Woodward i izdavač Simon & Schuster rekli su da je Trumpov slučaj bez osnova.
 
“Tužba bivšeg predsjednika Trumpa je neosnovana i mi ćemo se od nje agresivno braniti”, istakli su u zajedničkom saopštenju u utorak Woodward i izdavač Simon & Schuster. “Svi ovi intervjui su zabilježeni i snimljeni uz znanje i saglasnost predsjednika Trumpa”, dodali su.
 
Woodward i izdavač takođe su naveli da je audio knjiga u interesu javnosti jer služi kao historijski zapis Trumpovih vlastitih riječi. 
 
“Uvjereni smo da nam činjenice i zakon idu u prilog”, rekli su.
 
Bivši američki predsjednik, kako navodi CNN, ima dugu historiju podnošenja tužbi koje na kraju budu odbačene. Dodaju kako je Trump na sličan način tužio više medijskih kompanija, uključujući CNN, zbog izvještaja koje je smatrao nepovoljnim ili omalovažavajućim.
 
Izvor: CNN, Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.