Dvije decenije od ubistva novinara Duška Jovanovića

Dvije decenije od ubistva novinara Duška Jovanovića

Dvije decenije od ubistva novinara Duška Jovanovića

SafeJournalists i MFRR osudile nekažnjivost u slučaju ubistva novinara; OSCE pozvao na istragu i rješavanje slučaja

foto: Fondacija Duško Jovanović

Organizacije za slobodu medija mreža SafeJournalists i Media Freedom Rapid Response (MFRR) podsjetile su da se danas navršilo 20 godina od ubistva crnogorskog novinara Duška Jovanovića.

Organizacije su zajednički osudile dvije decenije nekažnjivosti u slučaju ubistva Jovanovića i pozvale crnogorske vlasti, političke predstavnike i nadležne organe da preduzmu sve neophodne mjere za identifikaciju i privođenje počinilaca i nalogodavaca pravdi.

Duško Jovanović je bio osnivač, direktor i glavni urednik dnevnog lista “Dan”, jednog od prvih privatnih listova u Crnoj Gori. Hicima je ubijen 15-ak minuta prije ponoći ispred kancelarije svog lista 27. maja 2004. Za ovaj, kako su navele organizacije u saopštenju, najteži zločin u historiji crnogorskog novinarstva, osuđen je samo jedan saučesnik za kojeg je navedeno da će uskoro biti na slobodi jer je skoro odslužio višegodišnju zatvorsku kaznu.

List “Dan” navodi da je karatista iz Podgorice Damir Mandić jedini koji je u ovom slučaju pravosnažno osuđen za saučesništvo, a da je motiv ubistva do danas ostao nepoznat, kao i da nalogodavci atentata i dalje izmiču pravdi. Kako se navodi u tekstu objavljenom povodom godišnjice smrti Jovanovića, “Dan” piše da se vlasti smjenjuju, svaka obećava da će pravdi privesti učesnike u ubistvu, organizatore zločina i nalogodavce, ali da sve ostaje samo na riječima.

“Konkretnih rezultata nema ni nakon 20 godina. I dok se svi, i vlast i opozicija, zaklinju u evropske vrijednosti i tvrde da im je cilj ulazak Crne Gore u Evropsku uniju (EU), zaboravljaju da iz te iste EU redovno stižu izvještaji i upozorenja u kojima se apostrofira da ubistvo Duška Jovanovića mora biti rasvijetljeno kako bi naša zemlja zaslužila da postane dio evropske porodice”, piše u tekstu “Dana”.

Prema navodima relevantnih domaćih i međunarodnih medijskih organizacija, koji su potpisani u saopštenju mreže SafeJournalists i MFRR-a, višegodišnja istraga vođena je loše i neefikasno, uz brojne evidentirane propuste za koje niko nije odgovarao. Uprkos najavama najviših crnogorskih zvaničnika posljednjih godina da se može očekivati napredak u istrazi, ističe se da ništa nije učinjeno ili da javnost nije obaviještena. Upravo zbog toga, ove organizacije navode da opravdano strahuju da bi ovo mogao ostati jedan od ključnih neriješenih slučajeva koji će poslati poražavajuću poruku da zločini nad novinarima mogu ostati nekažnjeni.

Pored Jovanovićevog ubistva, piše u saopštenju organizacija za slobodu medija, u Crnoj Gori je u protekle dvije decenije zabilježeno više od 100 slučajeva napada na novinare i medije od kojih su mnogi ostali nerazjašnjeni, a neki su i zastarjeli. Stoga je, dodaje se, potrebna odlučnija akcija crnogorskih državnih organa kako bi se obezbijedila sigurnost novinara i ovi slučajevi razriješili.

“Sada je vrijeme za akciju - brze i odlučne mjere su od suštinskog značaja da bi se osigurala pravda i vratilo povjerenje javnosti, i da bi se pokazalo da zločini nad novinarima nisu dozvoljeni”, navedeno je u saopštenju organizacija za slobodu medija.

Povodom 20. godišnjice ubistva Duška Jovanovića reagovale su i predstavnica OSCE-a za slobodu medija Teresa Ribeiro i šefica Misije OSCE-a u Crnoj Gori Dominique Waag. Apelovale su na nadležne organe u Crnoj Gori da proaktivno istraže i riješe ovaj slučaj, te su pozvale i na postupanje po preporukama crnogorske Komisije za praćenje istraga napada na novinare, koje, među ostalim, pozivaju nadležna tijela da preispitaju sve dokaze koristeći savremenu tehnologiju.

“Ubistvo novinara jedan je od najstrašnijih napada na slobodu izražavanja i demokratiju. Odgađanje pravde za ovakva gnusna djela nasilja ima dalekosežne posljedice za crnogorsko društvo. To ne samo da pridonosi kulturi nekažnjivosti, već također može dovesti do okruženja straha i autocenzure među drugim novinarima”, izjavila je Ribeiro.

Waag je istakla da Misija OSCE-a nastavlja biti partner podrške novinarima i naglasila da su sloboda medija i sigurnost novinara temeljne obaveze OSCE-a.

“Novinari koji istražuju organizovani kriminal i korupciju na visokom nivou igraju važnu ulogu u očuvanju demokratije i kohezije u našim društvima. Rješavanjem neriješenih slučajeva nasilja nad novinarima poboljšat će se percepcija javnosti o ostvarivanju pravde i zakonitog procesa u Crnoj Gori”, naglasila je.

Komisija za praćenje istraga o napadima na novinare je, kako piše “Dan”, predložila, između ostalog, da Vlada Crne Gore donese odluku o novčanoj nagradi u iznosu koji ona odredi (najmanje milion eura) osobi ili osobama za davanje korisne informacije koja bi mogla pomoći ili dovesti do toga da se razjasni ubistvo Duška Jovanovića.

Izvor: SafeJournalists, OSCE, Dan

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.