EFJ objavila stav o Evropskom zakonu o slobodi medija

EFJ objavila svoj stav o Evropskom zakonu o slobodi medija

EFJ objavila stav o Evropskom zakonu o slobodi medija

EFJ predlaže da se između ostalog usvoji i inkluzivna definicija medija i pružaoca medijskih usluga koja je okrenuta budućnosti.
 
foto: EFJ
 
Evropska federacija novinara (EFJ) u ponedjeljak 16. januara 2023. objavila je stav o nacrtu prijedloga Evropskog zakona o slobodi medija (EMFA), koji je usvojio Upravni odbor EFJ u Briselu 13. januara.
 
U saopštenju navode da iako pozdravljaju inicijativu Evropske komisije za jačanje slobodnog i pluralističkog medijskog sistema, te posvećenost zaštiti novinara i uređivačke nezavisnosti unutar Evropske unije (EU), naglašavaju i važnost snažnije zaštite slobode medija i uređivačke nezavisnosti.
 
EFJ predlaže da suzakonodavci Evropski parlament i Evropsko vijeće unesu hitne amandmane koji su, kako naglašavaju, od ključne važnosti, jer, prema njihovom mišljenju, samo ojačani Zakon o slobodi medija može ispuniti svoja obećanja.
 
Kao najvažnije tačke izdvojili su potrebu da se usvoji inkluzivna definicija medija i pružaoca medijskih usluga koja je okrenuta budućnosti, a u skladu sa međunarodnim standardima.
 
Poboljšanje zaštite izvora novinara i implementacije bilo kakvog špijunskog softvera da bude u skladu sa međunarodnim standardima, jedna je od tačaka, uključujući i potrebu za obavezujućim zajedničkim i jasnim pravilima o transparentnosti vlasništva nad medijima kako bi se osigurala značajna transparentnost važna za povjerenje u novinarstvo.
 
Predlažu i jačanje zaštitnih mjera za nezavisnost nacionalnih regulatornih tijela, kao i potrebu da se garantuje puna nezavisnost Evropskog odbora za medijske servise od Evropske komisije.
 
Postoji i potreba za boljom primjenom postojećih i novouspostavljenih medijskih pravila.
 
Predsjednica EFJ-a Maja Sever kazala je da je održivost slobodnih medija ugrožena u mnogim zemljama EU, a da je prijedlog Evropskog zakona o slobodi medija značajan korak u jačanju nezavisnosti i pluralizma medija. 
 
„Zalažemo se za brojne promjene. Prihvatanjem primjedbi i prijedloga novinarskih organizacija ojačani EMFA može doprinijeti odbrani novinarstva kao javnog dobra”, izjavila je Sever.
 
Iz EFJ podsjećaju da samo revidirani tekst koji uzima u obzir navedene tačke ove organizacije može efikasno doprinijeti odbrani novinarstva.
 
Na ovom linku možete pročitati potpuni stav EFJ-a.
 
Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.