EFJ: Stanje u medijima na Balkanu zabrinjavajuće

EFJ: Stanje u medijima na Balkanu zabrinjavajuće

EFJ: Stanje u medijima na Balkanu zabrinjavajuće

Članovi skupštine Evropske federacije novinara (EFJ) na sastanku u Budvi, izrazili su veliku zabrinutost zbog povećanja broja fizičkih napada i zastrašivanja novinara te nekažnjavanja počinitelja ovih krivičnih djela.

Na godišnjoj skupštini, u kojoj je učestvovalo 49 novinarskih organizacija iz 35 zemalja, zatraženo je da ova organizacija podrži članice iz regiona u organiziranju grupnih aktivnosti, uključujući i štrajkove u cilju zaštite prava novinara. Također, zatraženo je da poslodavci osiguraju odgovarajuće radne uslove novinarima te poštuju zakone o radu i kolektivne ugovore.

"U ovom dijelu Evrope, sigurnost i sloboda medija su izuzetno važna pitanja", istakao je Mogens Blicher Bjerregård, predsjednik Evropske federacije novinara. "Ne možemo dozvoliti da nadležni organi zatvaraju naše kolege novinare, jer naš cilj je da pričanjem priča osiguramo dalji razvoj demokratije."

Također, Bjerregård je na skupu javno pozdravio pridruživanje Udruženja/udruge BH novinari ovoj organizaciji.

Predsjednica sindikata medija Crne Gore, Mirjana Camović, kazala je da je nivo slobode medija u ovoj zemlji takav da profesiju napušta svako ko uspije da nađe bilo kakav drugi posao. "Uslovi rada u medijima su nikad gori. Novinari rade po 12 ili čak 15 sati dnevno. Otkazi koji se dešavaju već godinama su toliko drastični da su oni koji i dalje imaju posao prinuđeni da pokrivaju po više radnih mjesta odjednom i to za manju platu. To naravno utiče na kvalitet posla koji obavljaju, na krajnji proizvod koji se nudi čitateljima i gledateljima ali i na psihu novinara i novinarki."

Camović je dodala da su otkazi redovna pojava, a procedure kojima se biraju novinari koji će biti otpušteni krajnje sumnjive. "Uprkos smanjenju broja novinara, smanjenju njihovih plaća i brojnim drugim rezovima, stanje u medijima se ne popravlja. A ja pitam – kad će na red za otkaze doći menadžeri i ljudi koji uređuju novine? Jer oni su ti koji su sa 15 ili 20.000 prodatih primjeraka tiraže sveli na svega 3 do 4.000 primjeraka. Njihove politike su dovele do toga da novinarima nije dozvoljeno ni da iznose svoja mišljenja. Sumnjam da je netko od direktora ili glavnih urednika pomislio da je problem i u njima, iako su na tim mjestima po deset ili više godina."

Oliver Vujović, generalni sekretar Medijske organizacije za jugoistočnu Evropu (SEEMO), apelovao je na solidarnost među novinarima kao jedinom načinu da se uradi nešto pozitivno . "Ne radi se samo o solidarnosti među udruženjima novinara u različitim zemljama, već, ako u jednoj zemlji imate više organizacija, budite partneri, oslanjajete se na novinarsku solidarnost, to je jedini način rješavanja problema. Bez takve solidarnosti možemo zaboraviti na kvalitetan i profesionalan novinarski rad. Sve će svesti na "copy/paste", izgubićemo profesionalno novinarstvo i istraživačke novinare. Izgubićemo ovu profesiju. Jedino solidarnošću možemo zaustaviti to propadanje."

Zaključak škupštine je da se o svim problematičnim pitanjima upoznaju i evropske institucije poput Vijeća Evrope, Međunarodne organizacije rada kao i UN izvjestitelji za slobodu izražavanja.

Izvor: EFJ, NUNS, SINOS