EFJ podržala sudsku odluku o reformi RTV SLO

EFJ pozdržala sudsku odluku o reformi RTV SLO

EFJ podržala sudsku odluku o reformi RTV SLO

Podrška trenutnim naporima na depolitizaciji javnog emitera.

foto: Pokret za javnu i nezavisnu RTV SLO / Facebook

Nakon odluke slovenačkog Ustavnog suda da odobri donošenje izmjena i dopuna zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV SLO), Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se članovima organizacije Brzi odgovor za slobodu medija (MFRR) dajući podršku trenutnim naporima na depolitizaciji javnog emitera.

Uz EFJ potpisnici podrške su Međunarodni institut za štampu (IPI), Free Press Unlimited (FPU), ARTICLE 19 Europe i OBC Transeuropa (OBCT).

Organizacije vjeruju da ova presuda pruža neophodne uslove da RTV SLO konačno riješi zarobljenost emitovanja od uticaja prethodne vlade, obnovi svoju uređivačku nezavisnost i vrši svoju ulogu javnog servisa bez političkog uplitanja i institucionalne destabilizacije, navodi EFJ.

Ustavni sud je 29. maja 2023., kako navode, ukinuo privremenu suspenziju koja je blokirala provođenje izmjena i dopuna Zakona o RTV Slovenije, koje je prethodno donijela nova koaliciona vlada u julu 2022. godine, a potom na referendumu u novembru.

Reforma će, navodi EFJ, rekonstruisati upravljanje RTV SLO iz trenutna dva upravna vijeća u jedinstveno sedamnaestočlano tijelo koje donosi odluke. Imenovanja u novo Vijeće RTV-a sada će vršiti predstavnici civilnog društva i zaposlenici RTV SLO, a ne Narodna skupština. Ovo tijelo će zatim imenovati četveročlani odbor koji će voditi emiter.

EFJ podsjeća da su organizacije u novembru 2022. godine izjavile da ove izmjene predstavljaju principijelnu reviziju zastarjele zakonske regulative koja bi, ako se pravilno provede, trebala omogućiti depolitizaciju emitera i ograničiti mogućnost bilo koje vlade da iskoristi svoju parlamentarnu većinu za miješanje u rad RTV SLO.

Emiter je sada opterećen kadrovskom krizom, ozbiljnim finansijskim izazovima, unutrašnjim podjelama i naglim padom povjerenja javnosti, navodi EFJ. Istorijski problemi su se, dodaje, pogoršali tokom prethodne vlade, koja je nastojala da izvrši veću kontrolu nad informativnim programom i imenovala političke saveznike u menadžment, sa štetnim posljedicama po slobodu medija.

Iako ponovna izgradnja povjerenja i gledanosti koji su izgubljeni tokom posljednjih godina i povećanje profesionalizma neće biti laki zadaci, kako EFJ navodi, primjena novog zakona nudi prekretnicu u modernoj povijesti RTV SLO i stvara pravni okvir u kojem se to može učiniti. Novo rukovodstvo, kada bude imenovano, će preuzeti veliku odgovornost da nadgleda pozitivne promjene i ponovo izgradi kredibilitet.

Prioritet se, dodaju iz EFJ, mora dati pronalaženju održivog finansijskog modela za finansiranje rada emitera,  zapošljavanju nove generacije novinara i uspostavljanju nesmetanog funkcionisanja uređivačkih timova i redakcija. Navode i da zahtjevi sindikalnih radnika RTV SLO koji nastavljaju štrajk tražeći uređivačku autonomiju i bolje uslove rada moraju biti riješeni.

„Pozivamo vršioca dužnosti generalnog direktora da na konstruktivan način radi sa novim vijećem dok počinje proces imenovanja novog rukovodstva. Nadalje, pozivamo sve strane da poštuju odluku suda i stvore povoljnu političku klimu za stabilizaciju RTV SLO“, naveli su iz EFJ.

Pozvali su i trenutno rukovodstvo da preispita sigurnosne protokole kako bi se garantovala sigurnost svih novinara i medijskih radnika,

„Naše organizacije obnavljaju našu podršku besplatnom, nezavisnom i profesionalnom javnom RTV servisu u Sloveniji i stoje uz sve one koji nastavljaju da rade u pravcu ove demokratske vrijednosti“, navodi su u saopštenju.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.