Elon Musk pozdravio povratak Kanyea Westa na Twitter

Elon Musk pozdravio povratak Kanyea Westa na Twitter

Elon Musk pozdravio povratak Kanyea Westa na Twitter

Ye se na Twitter vratio pozdravom na hebrejskom.
 
foto: Twitter
 
Američkom muzičaru Kanyeu Westu ponovo je aktivan račun na Twitteru nakon dvosedmične blokade na toj društvenoj mreži, a novi vlasnik Twittera Elon Musk mu je poželio dobrodošlicu, piše Time. Kompanija je Westu zaključala račun 10. oktobra na neodređeno vrijeme nakon što je objavio niz antisemitskih ispada.
 
Nalog na Twitteru ovom muzičaru, koji je promijenio ime u Ye, bio je privremeno suspendovan, a onda mu je vraćen krajem oktobra. Musk je kazao da to nije bila njegova odluka i da mu je račun vraćen prije nego što je on kupio tu društvenu mrežu. 
 
U nedjelju je Ye objavio tweet u kojem je napisao kako provjerava da li mu je račun odblokiran, nakon čega je napisao “Shalom”, riječ koja na hebrejskom znači mir, ali je i izraz kojim se ljudi pozdravljaju. Musk je pozdravio Yeov tweet uz objavu “Ne ubijaj ono što mrziš, sačuvaj ono što voliš”.
 
Yeovi tweetovi, kako piše CNBC, označavaju povratak još jedne kontroverzne ličnosti na Twitter nakon što je Elon Musk kupio tu platformu društvenih mreža. On je u subotu odblokirao račun bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa. 
 
Novi vlasnik Twittera Musk, koji je ujedno i glavni izvršni direktor Tesle i kompanije SpaceX, tokom vikenda je ispitivao svoje pratioce na platformi da li da vrati pristup Donaldu Trumpu koji je trajno suspendovan 6. januara nakon napada njegovih pristalica na američki Kapitol. Otprilike 52 posto odgovorilo je potvrdno. Trumpu je nakon toga u subotu dozvoljen povratak na Twitter. No, Trump je kazao da će se držati svoje društvene mreže - Truth Social.
 
Za razliku od Trumpa, Ye nikada nije dobio potpunu zabranu na Twitteru, već privremeno blokiranje računa.
 
Prošli mjesec Ye je kupio platformu društvenih mreža Parler, koju su konzervativci prihvatili kao alternativu Twitteru. Parler je jedna od nekoliko platformi društvenih mreža, uključujući Gettr, Gab i Truth Social, koje su sebe proglasile „mrežama za slobodu govora”.
 
Izvor: Time, CNBC
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.